PLENKOVIĆ: Hrvatska će pomoći važne projekte za Hrvate u Srbiji!

Autor: Tanjug

Vesti

23.01.2019

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je hrvatska vlada spremna da poveća finansiranje konkretnih projekata važnih za položaj hrvatske manjine u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Andrej Plenković

On se u Zagrebu u utorak sastao s predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i poslanikom u srpskom parlamentu Tomislavom Žigmanovom i novoizabranom predsednicom Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji Jasnom Vojnić, prenosi HINA.

Plenković je "izrazio je spremnost hrvatske vlade da u narednom periodu poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 hiljada članova u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta", stoji u saopštenju hrvatske vlade nakon ovog sastanka.

Žigmanov i Vojnić su izvestili o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim zvaničnicima srpskih vlasti, izdvojivši važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu, kao i odgovarajuće zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim telima na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Oni su se založili i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se finansiraju iz evropskih fondova, prenosi agencija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading