Milošević pokušao da izbegne bombardovanje: Tajne Slobine depeše

Autor:

Vesti

19.01.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević poslao je samo nekoliko sati pred bombardovanje tajnu depešu američkim generalima i Stejt departmentu kako bi pokušao da zaustavi NATO napad.

Slobodan Milošević

Tog 24. marta 1999. Slobinu ponudu je u Pentagon (sedište oružanih snaga SAD) u koverti doneo general naše vojske, kao specijalni izaslanik SRJ u Americi. Ponuda koja je imala sedam stavki (pogledajte okvir) glatko je odbijena, uz cinično obrazloženje: "Voz je krenuo iz stanice..."

Milošević je, kako kažu izvori našeg lista, bio svestan da bombardovanje samo što nije počelo. Nakon propasti pregovora u Rambujeu, kada su takođe odbijeni svi predlozi SRJ, odlučio se na još jedan pokušaj.

LEPO GA PRIMILI

Kako saznaje Srpski telegraf, 24. marta ujutru, Miloševićev vojni izaslanik u Vašingtonu dobio je depešu i poneo je u Pentagon. U kolima je otvorio koverat i pročitao njegovu sadržinu. Prema njegovim kasnijim izjavama, kada se nakon nekoliko godina poverio prijateljima, iskreno je verovao da će Amerikanci prihvatiti ponudu Miloševića. Ipak, dogodilo se suprotno...

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Miroslav Lazanski

Naša saznanja potvrđuje vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, kome je upravo taj general obznanio da je on lično bio ključni čovek u primopredaji poslednje Miloševićeve depeše, upućene prevashodno tadašnjim čelnicima Ministarstva odbrane SAD.

- Taj general mi je rekao da je rano ujutru dobio depešu iz Beograda, koju je u automobilu dok se vozio do Pentagona dešifrovao. U koverti je bila poslednja ponuda Miloševića, čiji sadržaj mi nije rekao, jer je bio profesionalno vezan tajnom kao pripadnik vojno-obaveštajne službe. Šta je tu Sloba tačno nudio, ne znam, ali je sigurno bilo nešto što je i njemu samom bilo poslednje čega može da se odrekne - otkriva Lazanski za Srpski telegraf.

Voz je krenuo iz stanice...

Prema saznanjima Šainovića, još u leto 1998. nije uspeo pokušaj da se opcija ulaska Srbije u NATO progura preko tadašnjeg specijalnog predstavnika SAD za Kosovo Kristofera Hila, a ispostaviće se da je predlog odbijen uz isti izgovor, koji je izrečen u Pentagonu 24. marta.

- U haškoj dokumentaciji postoji snimljen odgovor Hila tadašnjem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, koji mu je preneo takav predlog zvanične jugoslovenske vlasti. Hil je srpskom predsedniku doslovce rekao sledeće: "Gospodine Milutinoviću, to nije tema. Voz je već pošao iz stanice, ne možete da uskačete na krivini". To cinično obrazloženje ponovljeno je i 24. marta 1999.

Njemu je Slobin izaslanik ispričao i kako je primljen u zgradi Pentagona.

- Sve je bilo u redu sa tim susretom, njega su primila trojica američkih generala, koja su bogzna kako nahvalila srpski narod, rekavši da nas izuzetno poštuju i da smo hrabri, ali uz jednu, ispostaviće se, ključnu rečenicu: "Voz je krenuo iz stanice". To je značilo da je ova ponuda uzaludna i da je mehanizam za početak bombardovanja pokrenut. To se istog dana i obistinilo - kaže Lazanski.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton

HOLBRUKOVA UCENA

Potpredsednik tadašnje savezne vlade i jedan od članova srpskog pregovaračkog tima u Rambujeu Nikola Šainović ističe za naš list da je poslednja Miloševićeva ponuda, između ostalog, podrazumevala da cela Jugoslavija, s Kosovom, uđe u NATO:

- Bila je to jedina ponuda koja je paralelno bila aktivna sa procesom u Rambujeu. Milošević je mislio sledeće: Ako vam je stalo do Kosova, evo vam ga, ali samo sa Srbijom. Međutim, oni su to glatko odbili, jer je njihov prioritetni interes bila srpska pokrajina. Moguće je da su postojali kanali kojima je Milošević komunicirao direktno sa Pentagonom, iako je i sam bio svestan da je ponuda takva da smo sami sebe stavili na tacnu. Ipak, ni to ih nije zanimalo. Holbruk je od nas samo želeo potpis na gotov dokument, bez bilo kakvih pregovora.

Šta je Milošević sve ponudio
1. Ulazak SRJ u NATO
2. Autonomiju za Kosovo i Metohiju "kakva nije viđena nigde u svetu"
3. Albanci sami biraju sudije i tužioce
4. Dvodoma skupština KiM, sa ogromnom albanskom većinom
5. Posebne, milionske podsticaje za privredni razvoj KiM
6. Maltene konfederalni odnos centralne Srbije i KiM
7. Garancije da albanske vođe neće biti krivično gonjene i procesuirane

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading