Potvrda prijateljstva: Ovo je 7 ključnih momenata Putinove posete Srbiji

Autor: Republika

Vesti

17.01.2019

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin po četvrti put boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji, a ova poseta svakako se može opisati kao istorijska. Portal Republika.rs izdvojio je 7 stvari koje bi trebalo da znate o ovoj poseti.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

1. 120.000 građana dočekalo Putina

Koliku podršku u srpskom narodu ima ruski predsednik najbolje svedoči činjenica da je ispred Hrama Svetog Save šefa ruske države dočekalo više od 120.000 građana iz svih delova Srbija. Uostalom, brojka od 120.000 građana je zvanična brojka kojom barata MUP Srbije, i ona svakako govori da Srbi Putina doživljavaju kao iskrenog prijatelja i zaštitnika srpskih interesa.

2. Vučiću orden Aleksandra Nevskog

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je srpskog kolegu Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog što je samo još jedna potvrda odličnih odnosa Srbije i Rusije, ali i odličnih ličnih odnosa dvojice predsednika.

3. Kosovo - Ništa bez 1244

Kada je reč o centralnim političkim porukama koje je Putin izgovorio u Beogradu, onda svakako treba izdvojiti ponovoljeni stav Rusije da rešenja kosovskog problema ne može biti bez kompromisa Beograda i Prištine u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

 

4. Ekonomski sporazumi

Da bratska i prijateljska saradnja Srbije i Rusije nije samo u sferi politike, već je pretočena i u konkretnu ekonomksu saradnju, svedoči i činjenica da je potpisano više od 20 sporazuma, protokola i memoranduma o razumevanju iz najrazličitijih oblasti.

5. "Hvala vam na prijateljstvu"

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, obišli su večeras u pratnji patrijaraha Irineja, Hram Svetog Save i simbolično postavili kockice u mozaik sa likom Isusa Hrista i potpisali na fresku sa njegovim likom.

Prilikom dolaska dva lidera oglasila su se crkvena zvona, a ispraćeni su uz zvuke pesme "Ovo je Srbija".

Nakon toga, Putin se obratio okupljenima rečima: "Hvala vam na prijateljstvu".

6. Srbija videla "Putinmobil"

Na parkingu u blizni VIP terminala beogradskog aerodroma "Nikola Tesla“ bila je parkirana limuzina kojom je predsednik Rusije prošao Beogradom. Reč je o modelu "aurus senat“, iz serije "kortež“, a limuzina je napravljena specijalno za Putina, pa se naziva i "Putinomobil“. Kako je to izgledalo kroz Ulicu Kneza Miloša, pogledajte u video snimku.

7. Poklon za ruskog predsednika

Šef Srbije Aleksandar Vučić odabrao je originalan poklon za ruskog kolegu i darovao mu šarplaninca Pašu. Kako su objanili kinolozi, ovaj pas pripada rasi koju krasi odlika da je reč o odbramnenom psu, koji ne zna za strah i odličan je čuvar svog stada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
ivana

17.01.2019 20:08

Vucic i Putin su pre svega prijatelji i svaka stvar od navedenih je kljucna, ziveli nam obojica!

bojana

17.01.2019 21:08

Veoma lepa slika poslata u Rusiju, bravo.

vuk

18.01.2019 07:32

Puno sporazuma je potpisano izmedju Srbije i Rusije, puno investicija se ocekuje posle ove posete.