Stiže im veliki pravoslavni slovenski brat! Francuzi nisu oduševljeni Putinovom posetom Beogradu!

Autor:

Vesti

17.01.2019

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predsednik Rusije Vladimir Putin biće dočekan kao "superstar" u Srbiji, ruskom savezniku na Balkanu", piše danas francuski Ekspres.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Dočeč Vladimira Putina 2016. godine

Pored istorijske veze sa "velikim pravoslavnim slovenskim bratom", entuzijazam Srbije ima veze i sa podrškom Moskve kada je u pitanju Kosovo, čiju nezavisnost Srbi ne prihvataju, navodi list.

Topli beogradski doček neće sakriti nedavne "neuspehe" Rusije na Balkanu, dodaje Ekspres i podseća da Moskva nije mogla da spreči članstvo Crne Gore u NATO 2017, kao i da je na tom putu danas Makedonija.

Ukoliko se to dogodi, sve zemlje sa kojima se Srbija graniči biće članice NATO, osim BiH. Veto za članstvo te zemlje u NATO ulaže Republika Srpska, piše Ekspres i dodaje da će se Putin danas u Beogradu sastati i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH.

 

 


Maksim Samorukov, stručnjak moskovskog Karnegijevog centra za rusku spoljnu politiku i odnose sa Balkanom, smatra da je poseta važnija za Srbiju nego za Rusiju.

 

 

"Balkan kao takav je malo važan" u očima Moskve i "nije prioritet ruske spoljne politike", rekao je Samorukov.

Vladimir Putin dolazi zbog "političkog prestiža" i da bi pokazao da "postoji ruski uticaj u svim delovima sveta", dodaje ruski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija se neće boriti da zadrži glavnu ulogu na Balkanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ana

17.01.2019 12:53

Prijateljstvo izmedju Srbije i Rusije je iskreno, casno i dugovecno!

Marko

17.01.2019 13:39

Polako. Prvo da se Vučić sastane sa Putinom pa onda sa ostalima. Doći će red i na Mikrona.