Šiptari ukidaju takse! Na pomolu velika pobeda srpske diplomatije

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

16.01.2019

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažna država Kosovo uskoro će, možda već pre kraja ove nedelje, morati da ukine sulude takse od 100 odsto na uvoz sve robe iz Srbije! SAD su, naime, Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju uputile jasan i glasan ultimatum kojim traže da momentalno ukinu takse ili će im uvesti sankcije!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Da poruka Vašingtona bude sasvim jasna, Haradinaju nije odobrena američka viza, tako da on neće moći da putuje u SAD na tradicionalni Molitveni doručak (vidite okvir).

Moraće da popuste

I sam Ramuš Haradinaj potvrdio je da je Amerika zvanično zatražila da Priština odmah ukine takse.

- Američki stav sam dobio preko ambasadora Filipa Kosneta. Ambasador je izrazio zahtev za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je službeni zahtev. Priština je spremna da suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sporazum - poručio je Haradinaj, koji je tako najavio da će ubrzo morati da odustane od svoje sulude politike.

Šef diplomatije Ivica Dačić, komentarišući ove navode, kaže da reakcija SAD pokazuje da njihova podrška Kosovu ipak nije bezuslovna i da Priština mora da popusti.

- Sto posto je tačna informacija da su iz Vašingtona zapretili Prištini. Poruka glasi: 'Ili ćete ukinuti takse ili će biti sankcija!' Sve što dolazi od Amerike boli Prištinu, a ovakva reakcija pokazuje da su SAD opredeljene da se pruži prilika za kompromis. To je velika promena. Mesecima govorimo o zaokretu, ali ovo je prvi put da je jasno rečeno da podrška Amerike nije bezuslovna. To pokazuje ispravnost naše politike. Jako je dobro što su SAD reagovale oštrije nego EU... - podvlači Dačić.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da su takse za Haradinaja jedan od elemenata na osnovu kojih pokušava da potvrdi vlast.

- Ako Amerika bude odlučna da sprovede najavljeno, onda je to sprovođenje Trampovog pisma. Jasno je da iza tog pisma stoje Bolton i Pompeo, a u njemu je jasno rečeno da će SAD voditi pregovore. Amerikanci polaze od toga da Srbija ne prihvata razgovor dok se ne ukinu prištinske mere, a Haradinaj zavisi od svoje pozicije. Ako izgubi vlast, politički je mrtav. Zato se grčevito toga drži - objašnjava Milivojević.

Haradinaj hteo da ide na Molitveni doručak

Portparol "vlade Kosova" Donjeta Gaši tvrdi da Haradinaj još nije dobio zvaničan odgovor iz američke ambasade povodom zahteva za izdavanje vize, dodajući da Haradinaj treba u Vašingtonu da učestvuje na Molitvenom doručku.
Interesantno je i to da Haradinaj ni prošle godine nije dobio vizu za učešće na Molitvenom doručku, koji se svake godine održava u Vašingtonu prvog četvrtka u februaru.

Jasna promena stava

Istoričar Saša Adamović ocenjuje da Haradinaj pokušava da pokaže hrabrost i Americi kaže "ne".
- Možda on misli da može da kaže 'ne' određenom delu američkog establišmenta koji na Kosovo gleda drugačije nego što se gledalo donedavno. Očigledno je da neki drugi centri moći u Americi, koje Haradinaj više sluša, sugerišu nešto drugo, kao što su mu sugerisali tarife i 'vojsku Kosova'. Ipak, stvari su počele da se menjaju i dočekali smo promenu odnosa Amerike prema takozvanoj kosovskoj nezavisnosti. Svi su mislili da je to završena priča, ali se sada vidi da to nije tako - zaključuje Adamović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading