Vučić moli Angelu da spase železaru!

Autor:

Vesti

16.01.2019

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovinski rat Zapada i Kine, a Srbija bi mogla da bude kolateralna šteta! Ukoliko Evropska unija uvede kvote za kineski čelik, to bi direktno ugrozilo našu proizvodnju i izvoz imajući u vidu da je kineska "HBIS grupa" vlasnik smederevske železare, koja je drugi najveći srpski izvoznik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova i Vučić

KATASTROFA

Tim povodom reagovao je i predsednik Aleksandar Vučić i zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada bude odlučivala o kvotama jer je to od ogromnog značaja za nas. On je rekao i da je premijerka Ana Brnabić tim povodom otputovala u Brisel, a da je on ranije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, kao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

- Za nekoliko meseci Železara će biti prva fabrika u Srbiji, sa najjačom proizvodnjom, ako EU ne uvede smanjenje kvote za kineske proizvođače, što bi bila katastrofa za nas. Molio sam Merkelovu i Junkera da to ne urade jer, ako to učine, ode sve u propast - rekao je Vučić i ponovio da bi kvote bile težak udarac za Srbiju.

Ukazao je i da smo mi mali proizvođači u Evropi, sa svega 1,5 odsto udela, te poručio EU zvaničnicima da "puste malu Srbiju da živi".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Železara Smederevo

- Nadamo se da će razumeti našu molbu, ne moram da govorim šta bi za nas značio odlazak kineskog investitora iz železare u Smederevu. To ne bi bilo samo 10.000-15.000 ljudi manje, to bi bila katastrofa za srpsku ekonomiju. Shvatamo da su to odnosi koji se, pre svega tiču EU i Kine, ali molimo da naši interesi budu uvaženi, to je moja molba - poručio je predsednik Srbije, uz napomenu da želi da veruje da će odluka biti pozitivna.

Drugi najveći izvoznik

"HBIS grupa", vlasnik smederevske železare, prema podacima Ministarstva finansija, bila je drugi po redu izvoznik u prvih 11 meseci prošle godine sa vrednošću izvoza od čak 695,3 miliona evra. Od rada železare pritom zavisi više od 10.000 porodica, a velike sume uplaćuju se u budžet Srbije na ime poreza i doprinosa.

NIJE FER I KOREKTNO

Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da mere EU nisu korektne i fer.

- Oni su pak sila i može im se. No, važno je na koliko će staviti kvote ako ih uvedu, koliki je to procenat od ukupne proizvodnje železare, a pitanje je i hoće li Kina moći da "udomi" količine koje potencijalno nećemo moći da izvozimo na zapad - naglašava Kovačević.

 

 

MOJ STAV

Sem Fabricio, šef delegacije EU u Srbiji

EU razumela značaj tog pitanja za Srbiju i njenu privredu. To nije nešto što se tiče samo Srbije, već svih trećih zemalja, zemalja izvan EU. Mi pažljivo posmatramo ovo pitanje i EK će sigurno odgovoriti na nezavisan i nepristrasan način. Moramo da sačekamo odluku i odgovor komisije

U zavisnosti od toga kolika će ograničenja biti, ističe, zavisiće i koliko će to pogoditi Srbiju.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je pitanje hoće li EU doneti mere kojima će u potpunosti ograničiti izvoz čelika ili delimično.

ČINJENICE

- 695,3 miliona evra vrednost izvoza železare u prvih 11 meseci 2018.

- 10.000 porodica zavisi od rada železare

- 522.269.000 evra ukupna vrednost izvoza čelika iz Srbije u EU u prvih devet meseci 2018.

- Svakako je loše što sada, pored taksi koje imamo sa Kosovom, a koje su prilično nepovoljne, možda dobijemo i novo ograničenje na izvoz. Mi, pritom, to ne možemo da sprečimo niti da nekim merama utičemo na promenu odluka - navodi Nikolić za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading