Hrvatska stranka prijavila Porfirija zbog četničkih pesama

Autor:

Vesti

14.01.2019

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska stranka prava (HSP) iz Splita podnela je krivičnu prijavu protiv mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, episkopa Srpske pravoslavne crkve, zbog, kako navode, pevanja četničke pesme.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Mitropolit Porfirije

Ova stranka je, kako prenose hrvatski mediji, prošle nedelje saopštila da poseduje dva snimka na kojima se vidi da mitropolit Porfirije i druge nepoznate osobe "promovišu četiničku ideologiju na način da pevaju i podstiču na pevanje četničkih pesama".

- Obraćamo vam se zbog zabrinutosti, s obzirom na to da je opštepoznato da je četnički pokret bio zločinački, kako u Drugom svetskom ratu tako i u domovinskom. Na snimku je vidljivo da verski autoriteti podstiču ili možda čak prisiljavaju maloletnu decu na rehabilitovanje i veličanje četničkog pokreta - stoji u prijavi punomoćnika HSP advokata Bepa Marušića.

Podsetimo, još 2015. se na Jutjubu pojavio video-snimak sa mitropolitom Porfirijem tokom njegovog gostovanja u Čikagu na kojem je on, kako je objasnio, malo pevušio pesmu u kojoj se nalaze stihovi o kokardi vojvode Đujića.

Foto: Srpski telegraf

- Posle liturgije je bio ručak i zabava, tražio sam da se zapeva naša pesma misleći na "Tamo daleko". Umesto toga, zapevala se meni nepoznata pesma u kojoj se nalaze stihovi o kokardi vojvode Đujića - svojevremeno je izjavio mitropolit.

Kako je naveo, i on je "malo pevušio", ali je zaćutao kada se pevalo o kokardi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading