Srbija zadržala isto mesto na indeksu demokratije, a evo i koje

Autor: Tanjug

Vesti

09.01.2019

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je na Indeksu demokratije za 2018. godinu britanskog nedeljnika "Ekonomist" sa 6,41 poen, na skali od nula do 10, zadržala isto mesto kao i prethodne godine, i spada u kategoriju takozvanih "manjkavih demokratija" koja obuhvata zemlje sa poenima od 6 do 8.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U istu kategoriju je svrstana i Hrvatska sa tek neznatno boljim indeksom od 6, 57 poena.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina su pak rangirane u kategoriju "hibridnih režima", a u koju spadaju zemlje s poenima od 4 do 6, pri čemu Crna Gora beleži 5,74 poena u 2018. godini, a BiH 4,98.


Indeksom demokratije obuhvaćeno je 167 zemalja, a ocenjene su po 60 pokazatelja u pet širokih kategorija, koje obuhvataju izborni proces i pluralizam, funckionisanje vlade, političko učešće, demokratsku političku kulturu i građanske slobode, pojašnjava "Ekonomist".
Foto: pixabay.com
Crna Gora je u kategoriji hibridnih režima

Zemlje koje, po Indeksu demokratije, imaju od 0 do 4 poena zavedene su pod kategorijom "autoritarnih režima", dok one koje imaju od 8 do 10 poena spadaju u kategoriju "pune demokratije". 


U samom vrhu "Ekonomistove" lestvice su, kao i dosad, nordijske zemlje - Norveška je na prvom mestu sa 9,87 bodova, Island na drugom sa 9,58 i Švedska na trećem sa 9,39. Na četvrtom je Novi Zeland sa 9,26 poena, a još jedna skandinavska zemlja, Danska, na petom je mestu sa 9,22 boda.

S druge strane, na neslavnom poslednjem mestu našla se Severna Koreja sa svega 1,08 bodova, dok je na pretposlednjem - Sirija sa 1,43 boda. Nije mnogo dalje odmakao ni Kongo, sa 1,49 poena, kao ni Centralnoafrička Republika sa 1,52, pri samom dnu skale je i Čad sa 1,61 bodom, a sve nabrojane zemlje od Severne Koreje do Čada spadaju u kategoriju "autoritarnih režima".
Foto: pixabay.com
Hrvatska ima "manjkavu demokratiju"

Na osnovu najnovijeg Indeksa demokratije, britanski list zaključuje da je demokratija prestala da opada u 2018. godini.

Prema zaključcima "Ekonomista", samo 4,5 odsto ljudi u svetu živi u "punoj demokratiji", ali je ukupan globalni rezultat ostao stabilan u 2018. godini, prvi put u protekle tri godine.

Samo 42 zemlje su zabeležile pad, u poređenju sa 89 zemalja u 2017. godini, što je ohrabrujući znak jer je 48 zemalja poboljšalo svoj indeks demokratije, navodi britanski nedeljnik

Najupečatljiviji pomak ogleda su u učešću žena - u protekloj deceniji taj pokazatelj se poboljšao više nego ijedan drugi prema kriterijumima "Ekonomista", a do tog poboljšanja, ukazuje list, dolazi u jeku opadanja poverenja u demokratiju.


Britanski nedeljnik napominje da su u proteklim godinama pretnje po demokratiju širom sveta postale sve očiglednije - od gašenja "arapskog proleća", doživotne vladavine kineskog lidera, izbornih pobeda populista sa autoritarnim tendencijama na Filipinima, u Brazilu i Meksiku, do podrivanja demokratskih institucija u Mađarskoj, Turskoj i Poljskoj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading