Stefanović na sednici o bezbednosti saobraćaja: Pažnju moramo da posvetimo propustima koji dovode do nesreća!

Autor: Republika

Vesti

08.01.2019

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji je danas u Beogradu predsedavao konstitutivnom sednicom Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, poručio je da postoji trend smanjenja broja stradalih na putevima u Srbiji, ali da je pred nadležnim institucijama još mnogo posla.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Sednica

- Statistike pokazuju da se broj poginulih i povređenih na putevima smanjuje, da se smanjuje broj saobraćajnih nezgoda, kao i da je reagovanje nadležnih organa i službi nakon njih znatno brže. Tome su u velikoj meri doprinele i represivne i preventivne mere koje preduzimamo i ti napori su za pohvalu, ali svakako je da ne smemo i ne možemo biti zadovoljni sve dok imamo ijednog nastradalog u saobraćajnoj nezgodi. Postizanje tog cilja je zajednički zadatak svih nas, kao i čitavog društva u celini - poručio je Stefanović na sednici.

On je istakao da je zadovoljan što su u rad Tela za koordinaciju, koje je formirano odlukom Vlade, uključena sva nadležna ministarstva i institucije. 

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ministar Stefanović rekao da je obaveza svih da bezbednost u saobraćaju bude na što višem nivou

- Mnogo je posla pred svima nama i mnogo stvari koje treba popraviti i kojima moramo strateški pristupiti. Neophodno je da u narednom periodu detaljno analiziramo uzroke saobraćajnih nezgoda i da posebnu pažnju posvetimo otkrivanju propusta i onih, koji su doprineli nastanku nezgode, tako što poslove iz svoje nadležnosti nisu obavljali kako treba. Jasno je da se ne možemo samo osloniti na odgovornost vozača, već moramo voditi i računa da se postojeća putna infrastruktura održava i da se prilikom izgradnje nove ona gradi tako da doprinosi da posledice nezgode, ukoliko već dođe do nje, budu što manje - istakao je ministar. 

On je naveo da će formirano Telo upravo raditi na otklanjanju uočenih nedostataka, uspostavljanju bolje i efikasnije saradnje među svim nadležnim za bezbednost saobraćaja, kao i iniciranju i sprovođenju preventivnih i drugih aktivnosti sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i unapređenja bezbednosti saobraćaja.

- Moramo dati sve od sebe i da kroz preventivne programe doprinosimo stvaranju mladih generacija koje se odgovorno ponašaju i koje će jednog dana znatno unaprediti bezbednosnu kulturu u saobraćaju u našoj zemlji - zaključio je ministar.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Beleži se trend smanjenja saobraćajnih nesreća

On je podsetio na pozitivne doprinose predmeta Osnovi bezbednosti dece kroz koji đaci prvog, četvrtog i šestog razreda osnovnih škola uče o bezbednom ponašanju u saobraćaju, kao i programa koji su namenjeni vozačima u prvim godinama vozačkog staža. 

Na današnjoj sednici razmatrane su smernice rada ovog Tela i formirano je šest stručnih radnih grupa koje će se baviti bezbednošću i unapređenjem putne infrastrukture, unapređenjem rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova, unapređenjem bezbednosti dece u saobraćaju, preventivom povređivanja u saobraćaju i rehabilitacijom povređenih u saobraćaju, unapređenjem kvaliteta roba (proizvoda i usluga) u bezbednosti saobraćaja, dok je formirana i stručna radna grupa za rad i socijalnu politiku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading