Dačić i Pompeo o Kosovu i dijalogu sa Prištinom

Autor:

Vesti

03.01.2019

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa Majkom Pompeom, državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država, a glavna tema razgovora bila je situacija u južnoj srpskoj pokrajini.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP
Dačić i Pompeo

- Ministar spoljnih poslova Srbije upoznao je šefa Stejt departmenta sa trenutnim stanjem u dijalogu između Beograda i Prištine - piše u saopštenju ministarstva.

Dačić je boravak u Brazilu, gde su on i Pompeo prisustvovali inauguraciji brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, iskoristio da Pompea, jednog od najbližih saradnika američkog predsednika, pozove da poseti Srbiju.

Pompeo je u novembru razgovarao sa Hašimom Tačijem, predsednikom takozvane države Kosovo, kome je poručio da je došlo vreme da Priština napravi kompromis sa Beogradom.

Intenzivnija saradnja sa Brazilom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije posetu Brazilu iskoristio je za susret sa novim ministrom spoljnih poslova Brazila Ernestom Araužom. Tokom razgovora istaknut je značaj tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje, a razmotrene su mogućnosti daljeg unapređenja bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu.

- Ministar Dačić informisao je svog brazilskog kolegu o stavovima Srbije u vezi s Kosovom i Metohijom i o aktuelnoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine. On je zahvalio na principijelnoj podršci Brazila teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

- Kosovo treba da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne istorijski dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije - rekao je Pompeo.

Trampov čovek od poverenja poručio je da je normalizacija odnosa lažne države Kosovo i Srbije jedini put za "dalje integracije obe zemlje u zapadnu zajednicu država" i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obe stane da postignu trajno rešenje.

Istovremeno, američki državni sekretar zahtevao je tada od Tačija i kosovskih vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading