Jovo Bakić, žestok kritičar vlasti, prognozira: Đilasov savez je zlo, raspašće se pre izbora!

Autor:

Vesti

03.01.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savez za Srbiju Dragana Đilasa ne može ni u snu da osvoji 20 odsto glasova, tvrdi sociolog Jovo Bakić. Žustri protivnik aktuelne vlasti i jedan od uticajnijih opozicionara predviđa raspad Đilasove koalicije, i to, kako kaže, pre sledećih izbora. Pored toga, Bakić u intervjuu listu Danas naglašava da su protiv brojnih saradnika lidera SZS Dragana Đilasa podignute optužnice.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Opozicija

- Zbog toga i nisam u Savezu za Srbiju. Ne mislim da apsolutno zlo treba menjati relativnim. No, ako je za pobedu nad apsolutnim zlom neophodna saradnja i sa ovima koji nam inače nisu bliski, onda to treba uraditi. Druga je stvar šta će biti posle. Vidite, nisam siguran da će na onim tamo izborima (nakon sledećih) SZS biti vodeća opoziciona snaga, a nisam siguran ni da će postojati. Oni su toliko raznorodni: prosečni birač DS teško glasa za Dveri, kao što je slučaj i obrnuto. SZS neće ni u snu preći 20 odsto podrške izašlih na izbore. Potrebno je da se obrazuje jedna sasvim nova opoziciona snaga, koja će imati jači legitimitet u građanstvu no što ga SZS (zbog svojih vođa) može imati - smatra Bakić.

ZAVARAVANJE NARODA

Po njegovoj oceni Đilas, ali i još neki opozicioni lideri, zavarava narod.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vuk Jeremić

Vulin: Teško je naći većeg lažova od Jeremića

Predsednik opozicione Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je "odnos srpskih vlasti prema Rusiji neiskren i licemeran" i tvrdi da Rusija podržava Srbiju, ali ne i aktuelnu vlast. Naime, Jeremić je za portal Srbin.info rekao da ruski predsednik "Vladimir Putin ne veruje predsedniku Aleksandru Vučiću zbog njegovih odnosa sa Zapadom". Dodao je da će upravo Zapad uticati na promenu vladajuće strukture.

Ministar Vulin ističe da je Vladimir Putin iskreni prijatelj Srbije, ali i iskreni prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da Srbija zbog toga treba da bude srećna.

- Teško je naći većeg lažova od Jeremića, ali, nažalost, i veću štetočinu od njega. Podsetiću vas da je taj lažov rekao da (nemačka kancelarka) Angela Merkel nikada neće primiti Aleksandra Vučića, a dva dana kasnije su imali srdačne razgovore. Takođe, podsetiću vas da je predsednik Vučić s predsednikom Putinom razgovarao više puta nego svi dosovski političari zajedno - istakao je Vulin.

- Nemam dokaza, ali mislim da Đilas radi za Vučića. On je izašao iz politike pod rafalnom paljbom tabloida, ali se više godina zadržao na čelu Košarkaškog saveza Srbije. Bez blagoslova Vučića nije se to moglo desiti, što sam i Đilasu kazao kada mi je nudio političku saradnju. Mi se poznajemo još od studentskih protesta 1992. Moram da kažem da je tada bio znatno drugačiji i mnogo simpatičniji. Razuman i smiren. Danas urla na novinare kada mu se pitanja ne dopadaju - naglasio je Bakić.

ISTROŠENI KADROVI

Politički analitičar Dragomir Anđelković slaže se sa ocenom da SZS ne bi dogurao ni do 20 odsto podrške.

- Đilas je naprosto istrošen političar, kao i većina onih koji su se sa njim udružili u savez, zato takva grupacija ne može da zadovolji opredeljenje jednog većeg dela opozicionih birača. Nesumnjivo da u Srbiji ima znatno više od 20 odsto opoziciono nastrojenih birača, ali sigurno veliki deo njih ne bi glasao za Đilasov savez, čak ni kada bi bio jedina alternativa vlasti - smatra Anđelković.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Boško Obradović

Boško uživa na Kopu i huška na demonstracije

Lider Dveri i Đilasov blizak saradnik Boško Obradović, koji se nedavno provozao (bez tablica!) u svom skromnom, starom automobilu ističući kako živi skroman život, novogodišnje praznike provodi na jednoj od najskupljih planina u Srbiji.

Naime, lider Dveri, kojem su puna usta pravde i ravnopravnosti i koji neprestano poziva na demonstracije, novogodišnje praznike provodi na Kopaoniku.

Doteran kao da je tajkun, a ne "skromni" opozicionar, Obradović je, obučen od glave do pete u, reklo bi se, nimalo skromnu zimsku garderobu, šetao stazama i paradirao najelitnijim srpskim odmaralištem. Foto-reporteri Srpskog telegrafa slikali su ga dok se kao maneken švrćka po planini.

Očito se Obradović opustio i zaboravio da u narodu pokušava da se predstavi kao skroman čovek koji niti je sklon luksuzu niti sebi može da ga priušti.

Zbir delova nekada jedinstvene Demokratske stranke sa starim i smenjenim kadrovima, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković, ne može da proizvede novu političku vrednost.

- Oni su osuđeni" svojim biografijama, nedostatkom politike i jasne političke poruke na to da budu večiti kandidati da osvoje vlast. Bučni i napadni, ali i politički jalovi - zaključuje Stanković.

Trifunović: Srbija mnogo lošeg uradila Šiptarima

Glumac Branislav Trifunović, koji je uz lidere opozicije vođa protesta, u intervjuu Dnevnom avazu optužio je Srbiju da je nanela mnogo zla Šiptarima.

- Mislim da je toliko grešaka napravljeno u prošlosti da nemamo prava pričati o tome. Suštinski, Kosovo kao država je velika nepravda. Nije bilo nekog referenduma, nisu ispoštovani neki ustavi i zakoni... Samo je rečeno - Kosovo je država. Ali nije u redu ni to što je tada republika, pa država Srbija tim ljudima dole radila toliko godina. Ako je sve u redu, zašto se onda Katalonija ne otcijepi? Šta je s Kiprom...

Na pitanje šta će biti sa Republikom Srpskom, hoće li se ona otcepiti, Trifunović je odgovorio:

- Gde? Od koga? Kako? To su pitanja prvo za Dodika, koji jaše na tome. Nek on zagovara šta hoće. Jasno je da RS služi za potkusurivanje za Kosovo. Ali, kako će se on otcepiti? Od koga? Ko će to priznati? Neće niko. Kosovo će priznati svi, osim tih pet država koje imaju svoje razloge, svoje teritorije zbog kojih ne mogu priznati Kosovo.

Srpski telegraf kontaktirao je sa Đilasom, ali on nije želeo da komentariše Bakićeve navode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Stuka

03.01.2019 14:59

Profesor Bakic je u pravu.

mrsavi

03.01.2019 15:43

Za njih ni majke nece glasati...

BIN

03.01.2019 22:56

Opozicija nema podrsku naroda.