AP I ROJTERS: Dačić predlaže kompromis povodom Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

14.08.2017

16:09 >> 16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka novinska agencija Asošijetid pres (AP) izvestila je da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dacić pozvao na kompromis povodom Kosova kojim bi, kako navodi AP, mogao biti okončan spor koji i Beograd i Prištinu sprečava u tome da jednog dana postanu članovi Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug
Izneo jedan od predloga za rešenje 'kosovskog' pitanja: Ivica Dačić

Agencija navodi da je Dačić, u autorskom tekstu objavljenom danas u "Večernjim novostima", predložio razgraničenje na Kosovu između pretežno albanskog i pretežno srpskog dela.

AP prenosi da je Dačić istakao da bi to predstavljalo "trajno rešenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto da dobije i izgubi".

Kako se navodi, iako za sada nema reakcije Kosova, Dačićev predlog verovatno biti odbijen.

AP podseća da je Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, priznato kao zasebna država od strane 114 zemalja, uključujući SAD i većinu članica Evropske unije, i navodi da ga ne priznaju Srbija, odnosno Rusija i Kina, koje naziva saveznicima Srbije.

I britanska agencija Rojters ocenjuje danas da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predložio kompromis za rešavanje kosovskog pitanja i ističe da je normalizacija odnosa sa Prištinom ključni uslov da se Beograd približi članstvu u EU.


Britanski analitičar Tim Eš komentarisao je tekst ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je objavljen u današnjem izdanju "Večernjih novosti" o kompromisu istorijskog i etničkog prava, ocenivši da je to "značajan razvoj situacije, s obzirom na to odakle dolazi". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading