Nerazjašnjena sudbina još 1.627 osoba sa Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

28.12.2018

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još 1.627 osoba sa prostora Kosova i Metohije se vodi kao nestalo, od toga 572 ljudi su na evidenciji nadležnih tela - Komisije za nestala lica i Crvenog krsta, rečeno je danas na promociji foto - monografije "Oteta istina", Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa KiM.

RepublikaFoto: youtube.com/true 112c
Klečka masakr 1998.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da porodice nestalih sa KiM već 20 godina traže da se sudbina njihovih najmilijih rasvetli.

- Niko nije dao odgovor na stradanje Srba, ne samo na prostoru KiM, već i nekim drugim sukobima - naglasio je Odalović. 


Dodaje da je formirana grupa koja prikuplja iz svih izvora dokaze i dokumenta i iznanađujuće je da su naišli na dokumenata koja su bila u arhivama, a nisu korištena u rasvetljavanju sudbine nestalih.

- Pretražuju se arhive NATO, kontigenata KFOR-a, OEBS-a. Postoji mnogo dokumenata koji sui bili u fiokama i podrumima i očekujemo neke nove rezultate - istakao je on.
KFOR

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM Verica Tomanović kaže da agonija porodica nestalih na KiM traje više od 20 godina, da se o tome pričalo, ali da se nije dovoljno čulo jer i dalje nema odgovora na pitanje - gde su njihovi najmiliji.


- Ova knjiga obuhvata našu borbu za živote naše dece, braće, sestara, roditelja, supruga koji su oteti pre, za vreme i nakon rata i potpisane Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - rekla je Tomanović.

U foto monografiji hronološki je prikazan tok tragičnih događaja - otmice koje su prijavljavane međunarodnom Crvenom Krstu, OEBS-u, MUP- u SRJ, KFOR-u; UNMIK-u, Haškom tribunalu, EULEKS-u.
Euleks

Ona podseća da je iz zatvora u Srbiji pušteno nakon amnestije 2.108 Albanaca, a među njima i krivično osuđenih. Iz 144 logora na KIM, kako je rekla, niko nije spasen.

- Naš je sveti zadatak da ih pronađemo, a neka istorija sudi zločincima. Sud istorije je najtrajniji i najpravedniji - istakla je ona.

Otkrivene su masovne srpske grobnice : Klečka, Radonjičko jezero, Glođane, Žilivode, Volujak, Mališevo, Livočko jezero, Dragodan1 i 2, Dulje, Tusus...

Zamenik tužioca za ratne zločine Miroljub Vitorović rekao je da istinu niko ne može oteti koji god svetski projekat bio na delu.


- Ne verujem u tu korist u kojoj ima toliko mrtvih. Neko je lepo rekao za majku koja je izgubila dete svi ratovi si izgubljeni - rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading