Jedini greh naše dece bila su srpska imena Ivan i Panto

Autor:

Vesti

14.08.2017

07:34 >> 07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kome su i zašto zasmetala deca dok su se kupala na improvizovanom kupalištu na reci Bistrici i ko stoji iza naloga da baš srpska nejač bude žrtva mržnje i plana da pravoslavaca više nema u Metohiji - pitanje je na koje ni posle 14 godina porodice Pantelije Dakića (13) i Ivana Jovovića (19), dečaka stradalih u zločinu u Goraždevcu, nemaju odgovor.

Tog 13. avgusta 2003. oko 13 časova na reci Bitrici iz automatskog oružja, pored dvojice dečaka koji su stradali na mestu, teško je ranjeno četvoro njihovih drugova Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević i Dragana Srbljak. Roditelji i rodbina ubijenih i juče su izašli na grobove najmilijih, žalosni jer se o njihovom stradanju govori samo za godišnjicu ovog strašnog zločina.

- Ostalih 364 dana u godini niko reč ne progovori. Čemu obećanja da će počinioci biti pronađeni i da se znaju njihova imena kad koliko ujutru niko više do narednog parastosa neće pominjati ni Pantu ni Ivana. Žalosno je što se punih 14 godina zločin u Goraždevcu koristi u političke svrhe. Ovo je ponovno ubijanje nas mladih, ubijanje naših porodica - priča Spasoje Dakić, brat od strica ubijenog Pantelije.

NEDOSTATAK DOKAZA

Istraga je zatvarana čak četiri puta zbog navodnog nedostatka dokaza, mada se sve ovo vreme znaju počinioci, smatraju porodice.

- Sve se zna, ali bi nekome zasmetala i nekoga bi koštala istina o naručiocima i počiniocima zločina - uveren je Dakić.

78 metaka ispaljeno na nedužnu decu

Kako ističe, Srbi u Goraždevcu već 14 godina žive u strahu da neće dočekati sutrašnji dan jer u njihovom okruženju i dalje žive oni koji su osmislili i izvršili jedan od najgnusnijih zločina počinjenih nad pravoslavcima na Kosovu i Metohiji.

NE ZABORAVLJAMO ŽRTVE

Povodom godišnjice smrti dečaka, u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu održan je parastos. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da Srbija i srpski narod ne zaboravljaju svoje žrtve.

- Ne možemo govoriti ni o demokratiji ni o ljudskim pravima dok god ljudski život ne vredi ništa i dok se ne zna ili navodno ne zna ime onih koji su odgovorni za najstrašniju etničku mržnju i progon na ovim prostorima. Današnji dan dobra je prilika da pošaljemo poruku istrajnosti. Nikada nećemo zaboraviti naše žrtve, nikada nećemo da prestanemo da se sećamo, nikada nećemo prihvatiti nametanje amnezije od onih koji bi želeli da se naprave da tobož nisu odgovorni za ono što se ovde desilo - rekao je Đurić, dodajući da su ta deca stradala samo zato što su nosila srpsko ime.

Četiri najveća zločina na Kosmetu

Goraždevac - Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (13) ubijeni su 13. avgusta 2003. godine, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na decu dok su se kupala na Bistrici.
Staro Gacko - U selu kod Lipljana 23. jula 1999. ubijeno je 14 žetelaca srpske nacionalnosti, a počinioci ovog zločina su i dalje nepoznate osobe. 
Obilić - Ubistva tročlane porodice Stolić 3. juna 2003. Slobodan, Radmila i njihov sina Ljubinko su satima mučeni, potom ubijeni, a na kraju je i njihova kuća zapaljena.
Podujevo - Autobus "Niš ekspresa" u kome su bili Srbi raseljeni s Kosova koji su krenuli na Zadušnice naišao je 16. februara 2001. godine na eksplozivnu napravu, a u tom napadu je poginulo 12 osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading