Meštani ogorčeni zbog stravične nesreće: Direktor "Železnica" da podnese ostavku!

Autor:

Vesti

25.12.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Železnice Srbije" postaviće u narednih 15 dana rampu i čuvara na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, a koliko do juče tvrdili su da po njihovim propisima tu ne treba da bude!

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen/S.T/D.I
Direktor "Železnice Srbije Miroslav Stojčić

Zbog propusta "Železnica" samo proteklog petka stradalo je petoro ljudi. Postavlja se pitanje da li je trebalo da se ugasi pet života, od kojih dvoje tinejdžera, kako bi neko konačno reagovao.

Meštani ovog niškog naselja ogorčeni su nemarom nadležnih u ovom preduzeću i traže ostavku direktora.

- Dvadeset godina mi apelujemo da postave rampu. Kad pruga zaraste ili se spusti magla, preći prugu je ruski rulet. Svake dve godine desi se neka nesreća, ali se očigledno čekalo da se desi jedna ovakva i sad odjednom ima para i za rampu i čuvara. Direktor "Železnica" mora da podnese ostavku bar iz moralnih razloga - kaže za Srpski telegraf Žarko Rajković, predsednik Saveta građana Donjeg Međurova.

 

NIJE BILO OBEZBEĐENO

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da na mestima gde nema rampe mora postojati zvučno-svetlosna signalizacija i napominje da je ovaj pružni prelaz bio sve samo ne obezbeđen.

- Nažalost, kasno su shvatili lekciju koja je skupo koštala, pa su rešili da poprave ono što nije na vreme urađeno. Kažu sve je u skladu sa propisima, možda i jeste po nekim internim, ali nije sa logikom. Voz ima dug i težak zaustavni put i, da bi se bezbedno mimoišla dva vozila, i jedan i drugi vozač moraju znati kada nailazi ovaj drugi. Ako je ovaj voz išao 50 na čas, njemu je potrebno 200-250 metara da se zaustavi, a on to pređe za svega 20 sekundi - napominje Vujanić.

Foto: Tanjug

MOJ STAV
 

Zorana Mihajlović

Da u ovoj stravičnoj nesreći postoji bilo kakva odgovornost "Železnica", ne samo da bi direktor bio smenjen već bi i krivično odgovarao. Ali do nesreće, koja nije smela da se dogodi, nije došlo krivicom "Železnica", što je istraga i utvrdila.

Slikovito objašnjavajući, Vujanić kaže da, kako je sada obeležen ovaj prelaz (znakom STOP i Andrejinim krstom), isto je kao da ste na mostu stavili znak pazi, a niste stavili ogradu.

- Da takva zvučno-svetlosna signalizacija postoji, ne bi došlo do ove nesreće jer bi vozač čuo da nailazi voz, a ona je jeftina i nema izgovora da se ne postavi. Dok se to ne uvede na svim prelazima, moralo bi da se uvede ograničenje od 20 kilometara na čas i to je direktor "Železnica" već trebalo da uradi - smatra Vujanić.

ČINJENICE

Rampa predviđena projektom

Na pitanje zbog čega se sada postavlja rampa ako se ranije tvrdilo da ne treba da je bude, iz "Železnica Srbije", opet suprotno početnim tvrdnjama, kažu da je njeno postavljanje bilo predviđeno projektom modernizacije pruge Niš-Brestovac i da bi tender trebalo da bude raspisan u martu.

Dečak se probudio iz kome

Marko Lazarević (16) iz Novog Sela, koji je prošlog petka teško povređen u sudaru voza i autobusa, probudio se iz kome. On ima povredu sedmog kičmenog pršljena, ali se još ne zna da li će morati na operaciju. Kako su ispričali njegovi roditelji, čim se probudio pitao je za druga Aleksu Dimitrijevića, ali oni nisu imali snage da mu kažu kako je poginuo, već mu je rečeno da je i on u bolnici. Stanje dvoje najteže povređenih putnika - devojčice (16) koja je operisana zbog povrede centralnog nervnog sistema i muškarca (31) sa povredama abdomena - stabilno je.

 

 

Još jedan sudar sa vozom

Putnički voz koji je saobraćao iz Kraljeva u Jagodinu udario je juče ujutru u 5.50 u automobil na pružnom prelazu kod Vrnjačke Banje. U automobilu je bila jedna osoba, stara 21 godinu, koja je prošla bez povreda. Putni prelaz nema rampu, ali je obezbeđen znacima vertikalne drumske signalizacije.

Kritičan prelaz u Ripnju

Pružni prelaz u Ripnju godinama ne funkcioniše i nije bezbedan ni za automobile ni za pešake. Naime, dok vozovi prolaze, rampa je - podignuta! I na ovom prelazu bilo je više udesa, a poslednji u avgustu. Meštani tvrde da verovatno treba da se desi neka veća tragedija da bi nadležni reagovali i popravili rampu.

NEFUNKCIONALNE RAMPE

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da smo često svedoci rampi koje ne rade.
- Direktor "Železnica" je posle nesreće rekao da je njihova analiza za svih 2.000 i nešto više prelaza, uključujući i Međurovo, pokazala da su propisno obezbeđeni. Čemu onda sada potreba za rampom? A ako je tada procenjeno da je potrebna, zašto to dosad nije urađeno? Rampe su i tako izgubile smisao, pa gledamo kako vozovi prolaze dok su podignute - kaže Okanović.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je razgovarao sa generalnim direktorom ruskih železnica Olegom Belozjorovom o projektima za unapređenje železničke infrastrukture u Srbiji, budući da ruske železnice slove za najbezbednije u svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
bubasvaba

25.12.2018 12:51

Od sad na svaku raskrsnicu da se stave ranpe a poskidaju znakovi / Dobro se vidi da je postojao znak stop i andrijev krst sad uvidom u tapograf moze se videti dali je doslo do zausttavljanja autobusaa ili nije . Kpliko ja znam na svaki znak stop je obavezno zaustavljanje i nebi doslo do tragedike.