(FOTO) Zasenila Federikin meni! ONA je napravila posnu pitu koju je Vučić poslužio u Briselu

Autor: novosti.rs

Vesti

22.12.2018

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posne pite savetnice u misiji Srbije pri EU Ljiljane Jevtović zasenile su meni na diplomatskom ručku kod visoke predstavnice Federike Mogerini.

RepublikaFoto: Promo foto
Kako što se vidi Federikina hrana ostala netaknuta, pored srpske pite

Razjedinjeni po mnogim pitanjima, lideri iz regiona Zapadnog Balkana, koji su se okupili oko radne trpeze, složili su se sigurno bar u jednom - oko ukusa Ljiljinih pita, pišu Novosti.

Njima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počastio i iznenadio kolege povodom svoje slave Svetog Nikole, koju je proslavio radno, u Briselu. Službenicu naše misije Vučić je javno, pred kamerama, pohvalio za njene kulinarske veštine.

- Htela sam nešto da pripremim za ovaj dan i iskreno sam vrlo počastvovana što je predsednik posvetio pažnju tome, što zaista ceni svaki trud i rad, makar to bila i ovakva sitnica. Srećna sam, nisam to očekivala - kaže Ljiljana Jevtović.

Foto: facebook.com/Ljiljana Jevtovic
Ljiljana Jevtović 

Ona skromno ističe da je reč o specijalitetima koji se spremaju u svakoj srpskoj kući koja drži do običaja.

- To su pite od razvijenih kora, koje spremam i za svoju porodicu, naročito u danima koji su važni za nas i našu tradiciju. Nije to ništa posebno, ali pripada onome što ipak obeležava našu karakterističnu kulinarsku baštinu - ističe Ljiljana.

Iako je, kako kaže, reč o "sitnici", nije to bio baš jednostavan posao. Trebalo je vremena i truda da se sve uradi tako da dostojno reprezentuje tradiciju na veliki srpski praznik kod lidera iz celog našeg regiona. Ne prave se pite za predsednike i premijere svakoga dana.

- Istina, procedura pripreme nije baš brza. Razvijaju se kore, mora da se sačeka, a sve se radi po starim receptima iz kuhinja naših majki i baka. Ali, ništa nije teško kada su oni kojima je to namenjeno zadovoljni - poručuje naša sagovornica.

Ljiljana otkriva da ju je majka naučila kulinarskim veštinama koje se po običaju u našim porodicama prenose s generacije na generaciju.

- Zaista uživam u tome - ističe.

Kao što priliči ovom danu, pite su bile posne. Predsedniku Vučiću su se, kako je rekao, naročito dopale one s krompirom, a drugima pre svega s pečurkama.

- Jedna je bila s krompirom, prazilukom, crnim i crvenim lukom, a druga od bukovača, s prazilukom i pirinčem - otkriva nam Ljiljana sastojke za specijalitete koji lidere regiona nisu ostavili ravnodušnim.

Važno je da je napravljeno s ljubavlju, a onda je svejedno da li u tome uživaju ukućani, gosti ili državni zvaničnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading