Pored Amerike, Rusija i Kina ulaze u "igru": Savet bezbednosti donosi novu rezoluciju o Kosovu?!

Autor: Tanjug

Vesti

20.12.2018

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD bi mogle da preuzmu ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, na šta ukazuju pisma koja je američki predsednik Donald Tramp poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju.

RepublikaFoto: Tanjug/O. Stevanović
Foto: Ilustracija

Intenzivnije angažovanje Vašingtona podrazumeva uključivanje Rusije i Kine, s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na čelu, što je ideja Beograda jer su ove dve države tradicionalno nama naklonjene, ocenjuju sagovornici.

Šef diplomatije Srbije ivica Dačić kaže da će ako SAD uđu u pregovore, Srbija tražiti da se u njih uključe Rusija i Kina.

- Ako Vašington bude na strani Prištine, Moskva i Peking će biti na strani međunarodnog prava , što nama odgovara - kaže Dačić.

Prema takvom scenariju jačaju pozicije Beograda u postizanju kompromisa. Ulazak Moskve i Pekinga u taj proces, ukazuju sagovornici, otvara mogućnost da kosovska priča završi i na zasedanju SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova, odnosno promenjena rezolucija 1244.

 

 

Bivši šef diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da bi SAD volele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i zatvore probleme na Balkanu.

- Ne kriju da im se žuri d se kosovsko pitanje reši , što Srbiji odgovara jer će morati da bude prihvaćeno i prisustvo drugih aktera zainteresovanih za situaciju na Balkanu. Rusija, Kina, Turska tako đe se moraju pitati. To bi mogao biti novi tip dijaloga , ličiti na neku vrstu međunarodne konferencije. U toms lučaju pojačani su izgledi Srbije da bolje prođe u borbi za svoje interese pošto više ne bi bila sama. Dosad je protiv sebe imala EU, Albance i SAD, a sada bi se čuli i glasovi onih kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije i zainteresovani su za stvarni sporazum, a ne nametnuto rešenje sa Zapada.

 

Nestrpljive SAD

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će biti pregovori ubrzani jer "SAD neće biti strpljive kao Brisel“.

- Uključivanje Rusije i Kine u taj proces znači otvaranje mogućnosti da se proces završi na SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova , odnosno promenjena rezolucija 1244 - kaže Janjić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading