Još jedan težak opozicioni blam: Stamatović se pohvalio nagradom Oksforda, ali istina je mnogo bizarnija

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

20.12.2018

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću krajem septembra je Akademska unija Oksforda uručila priznanje "Inovativni menadžer godine", a opština na čijem je čelu nominovana kao jedna od onih koja ima najbolje uslove za razvoj turizma. Međutim, istraživanje koje su sproveli britanski mediji pokazuje da se zapravo radi o organizaciji kod koje se nagrade mogu pazariti po cenama od 3.000 do desetak hiljada funti.

RepublikaFoto: Tanjug
Malo se zaleteo: Milan Stamatović

Samom nagradom se svojevremeno pohvalio i njen dobitnik, predsednik opštine, a domaći mediji uredno izvestili o tome, sve dok se nisu pojavili "oni koji sreću kvare", i pokvarili "slavlje".

U ovom slučaju to je najpre britanski "Tajms", a zatim i veliki broj medija sa Ostrva, koji su preneli njihov tekst o spornoj organizaciji i nagradama koja, osim imena, sa prestižnom obrazovnom institucijom - univerzitetom Oksford, nema apsolutno ništa.

- Možemo da potvrdimo da Evropska poslovna skupština nije povezana ni na jedan način sa sa Univerzitetom u Oksfordu. Nemamo dalje komentare o ovoj kompaniji - naveli su pre mesec dana sa Univerziteta, prenosi britanski "Telegraf".

Pre nekoliko godina ovu nagradu je dodeljivala upravo Evropska poslovna skupština (EBA), danas preimenovana u Akademska unija Oksforda, a zapravo je reč o istoj stvari sa drugim imenom.

 

 

Kako "Telegraf" piše, EBA nema nikakve veze sa Oksford univerzitetom, ali koristi Okfordovo ime, kao i fotografije oksfordskih koledža u svom reklamnom materijalu, kako bi prodali izmišljene nagrade kao što su "The International Socrates Award" i "The Queen Victoria Commemoration", od kojih svaka košta po 9.300 funti.

O tome je za ovaj medij govorio jedan bivši zaposleni, koji je objasnio da EBA šalje elektronske poruke privrednicima i bogatim pojedincima u zemljama u razvoju, čestitajući im na nominaciji za nagradu. Od onih koji izraze interesovanje, zatim zatraže da plate po nekoliko hiljada funti za jednostavnu "plati pa igraj" nagradu, nakon čega ih pozivaju na ceremoniju dodele nagrada u Oksfordskoj hali, navodi ovaj list.

 

Otac i sin vode kompaniju

Kako pišu mediji sa ostrva, ovim biznisom upravljaju otac i sin iz Ukrajine i Oksforda. "Početna cena" nagrada je od 3.000 funti. Međutim, ako je u to uključen "VIP paket", pa intervju "jedan na jedan" i još štošta, ona u finalu košta više od 9.000 funti. Nagrade dodeljuje bivši predavač na Univerzitetu Oksford Bruks Džon Neting, ali i Ivan Savov, sin osnivača EBA Antona Savova.

Tako se predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović našao u društvu predstavnika Dumpong Rural banke iz Gane, Phongsavanh banke iz Laosa, nigerijske kompanije za pomorsku sigurnost, pa jednog bugarskog rudnika, ali i pojedinaca iz Srbije i okruženja. Svi oni su osvojili neku od nagrada koje dodeljuje EBA.

Ko je još dobio "prestižnu" nagradu?!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Kako su svojevremeno pisali domaći mediji, dobitnici ove nagrade su bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Grad Beograd, zatim privatni univerziteti "Apeiron" iz Banje Luke, Internacionalni Univerzitet Travnik, kao i Mikrokreditna fondacija "Prizma" iz Sarajeva.

Nagradu su dobili i Miroslav Bogićević, vlasnik šabačke kompanije "Farmakom MB", "Delta Petrol" iz Kladova, "Ekoterm 2001" iz Kragujevca, Visoka poslovna škola u Novom Sadu i njen direktor Radovan Tomić, kao i nekadašnji "Megatrend univerzitet" (danas Džon Nezbit) iz Beograda i njegov osnivač Mića Jovanović, i to čak dva puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading