Tramp napravio zaokret u američkoj politici: Da li je to najzad svetlo na kraju tunela za Srbiju?

Autor:

Vesti

19.12.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekujem Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Beloj kući da proslavimo istorijski sporazum Beograda i Prištine, poručio je američki predsednik Donald Tramp. Time je potvrdio da se direktno uključio u rešavanje pitanja KiM i najavio skori rasplet kosovskog čvora. Njegov plan, kako se već pisalo, predviđa razgraničenje Srba i Albanaca, odnosno podelu Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp, predsednik SAD

Prvi čovek SAD praktično je na ovaj način potvrdio zaokret u američkoj politici prema Kosovu i ono što je Srpski telegraf u nekoliko navrata objavio. Istovremeno, Trampovo pismo nije došlo nimalo slučajno baš u ovom trenutku, kada se činilo da su šanse za dogovor Beograda i Prištine minimalne zbog suludih poteza kosovskih vlasti, pre svih Ramuša Haradinaja.

- Bio bi veliki neuspeh ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa - poručio je Tramp u pismu poslatom Hašimu Tačiju, čime je umnogome ojačao njegovu poziciju u odnosu na Haradinaja.

KORAK UNAZAD

Ocenivši da bi neuspeh bio tragičan korak unazad, Tramp je poručio da ohrabruje Tačija i čelnike Kosova da iskoriste, kako kaže, ovaj jedinstveni trenutak da budu ujedinjeni tokom nastavka dijaloga, kao i da se suzdrže od akcija koje bi mogle otežati donošenje sporazuma. To je bila još jedna direktna poruka Haradinaju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Hašim Tači

- SAD su spremne da pomognu u postizanju sporazuma sa Beogradom, koji bi bio u obostranom interesu. Kada se to dogodi, očekujem Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući da taj istorijski trenutak zajedno proslavimo - naveo je Tramp.

Trapmovo pismo Vučiću

"Napori Srbije da potpuno normalizuje odnose sa Kosovom takođe su dokaz toga kako se zajedničkom težnjom za mirom mogu prevazići čak i najteži izazovi" (29. mart 2017)

Podsetimo, do dolaska Trampa na čelo SAD američka administracija oštro se protivila bilo kakvim promenama granica na Balkanu. Međutim, njegova diplomatija otvorila je prostor za rešenje kosovskog problema, što su izjavama potvrdili njegovi najbliži saradnici i službenici zaduženi za Balkan (Bolton, Mičel...).

 

 

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenjuje da je ovo svetlo na kraju tunela i momenat koji možemo da iskoristimo.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

- Postoji velika razlika između stava Trampa i drugih krugova u SAD, te onoga što rade američki diplomatski predstavnici na terenu. Ovo pismo je još jedna potvrda da je Tramp za rešenja, za razliku od poteza Albanaca na KiM, koje podržava Stejt department i ne vode kompromisima. Ovo je veliki pomak unapred i daje veliku nadu da možda i dođe do razumevanja srpskih interesa - naglasio je Miletić.

KOMPROMIS NUŽAN

Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku, kaže da je očigledno da SAD pošto-poto hoće da se reši pitanje Kosova.

- Tramp insistira da dođe do jedinstva na Kosovu i da kosovska vlada zauzme konstruktivan stav, a očito daje podršku Tačiju u tom procesu. To se nadovezuje na postupak šefice EU diplomatije Federike Mogerini, koja je u pismu Haradinaju poručila da oni hoće da razgovaraju sa Tačijem, a ne sa njim.

 

 

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS, podseća da se delovanje Trampa drastično razlikuje od onoga što je radila prethodna administracija.

- Ne bih se čudio da Tramp pokuša da smanji broj problema koje ima, uključujući i ovaj naš. On je svestan da i Srbi moraju biti delom zadovoljni u raspletu jer su događaji pokazali da rešenje ne može biti takvo da Šiptari dobiju sve, a Srbi ništa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading