Kinezi prave čudo u Boru: "Ciđin" zvanično preuzeo RTB

Autor: J. Jokanović

Vesti

18.12.2018

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Značajan dan za Srbiju, veliki dan za RTB Bor i čitavu istočnu Srbiju. Ovo će se odraziti na našu ekonomiju i celokupan razvoj. Ovim rečima ministar energetike Aleksandar Antić pristupio je potpisivanju ugovora sa kompanijom "Ciđin", kojim je RTB Bor i zvanično prešao u ruke Kineza.

RepublikaFoto: Tanjug
RTB Bor zvanično prešao u ruke Kineza

Da je reč o ozbiljnom investitoru govori to što su i pre zvanične primopredaje, tačnije u ponedeljak, iskeširali 350 miliona dolara.

- Mi smo za partnera dobili moćnu kinesku kompaniju koja se dokazala, koja posluje u 10 zemalja. Uveren sam da je ovo jedan od najboljih procesa kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava, koji apsolutno garantuje da će se RTB razvijati, da će imati jednu snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati nove ljude - poručio je Antić.

ISPLATITI DUG

Antić napominje i da će kineski investitor odmah isplatiti i 200 miliona dugova RTB, a ukoliko sve bude kako je zamišljeno, Srbija bi trebalo da postane vodeći proizvođač bakra u svetu.

ANTIĆ: Uveren sam da je ovo jedan od najboljih procesa kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije

- Ugovor predviđa čitav niz poslovnih rezultata koje su u obavezi da sprovedu. Da u narednih šest godina investiraju 1,26 milijardi dolara u poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudnika, povećanje efikasnosti, ali se obavezao i da će značajno povećati proizvodnju.

RepublikaFoto: Tanjug

Plan je i da se u borskom basenu proizvodi 200-250 hiljada tona katodnog bakra, što će Srbiju pogurati na treće mesto u svetu po proizvodnji bakra - rekao je Antić i naglasio da će to imati ogroman uticaj na našu ukupnu ekonomiju, rast i razvoj.

Srbija bi trebalo da postane vodeći proizvođač bakra u svetu

OZBILJAN POSAO

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da je ovim sa vrata države skinut veliki jaram.

- Ovo je najveći događaj u sferi biznisa, odnosno ekonomskih aranžmana koje smo napravili u poslednjih nekoliko godina. Mislim da će se pokazati još bolje od akvizicije koja je urađena u Smederevu. RTB Bor godinama nije mogao da posluje rentabilno, država je ogromna sredstva ulagala da ga održi i zato je ovo dobar i logičan potez. A ako neko ulaže milijardu dolara, znači da ima ozbiljne namere - ocenjuje Kovačević.

RepublikaFoto: Tanjug

Ovo je najveći događaj u sferi biznisa koji smo napravili u poslednjih nekoliko godina

Miladin Kovačević, ekonomista

I Srbija u nazivu

Antić je najavio i da će se nova kompanija zvati "Ciđin Bor Copper DOO Bor", a da će nakon registracije i dobijanja saglasnosti Vlade Srbije u naziv biti uneta i reč Srbija.

- To će biti naša zajednička kompanija koja će biti vrlo uspešna u svetskim razmerama i kojom će se ponositi - poručio je Antić.

RepublikaFoto: Tanjug

BROJKE

350 miliona dolara uplatili na račun RTB
1,26 milijardi dolara investiraće "Ciđin" u RTB Bor
200 miliona uplatiće za rešavanje dugova
5.000 radnika zaposleno je u RTB Bor
28.820 tona bakra je RTB Bor prodao za 11 meseci

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading