MRTVI JUNACI ŽIVE ZAHVALJUJUĆI SRPSKOM TELEGRAFU

Autor:

Vesti

10.08.2017

08:40 >> 08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući Srpskom telegrafu, prvom dnevnom listu koji je pisao o nama, heroji sa Košara više nisu anonimni i javnost je konačno čula za njihova herojstva. Niko, pa ni pojedini mediji ne smeju da degradiraju inicijativu Srpskog telegrafa da se junacima kosovsko-albanske granice podigne spomenik. Srpski telegraf niko ne sme da nam dira.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
U Medija centru: Milutin Filipović, Nenad Erceg, Žarko Petrović, Dejan Petkoviić i Boško Antić

Ovako na pojedine napade na naš list zbog podizanja spomenika herojima sa Košara odgovaraju borci sa Kosova koji su do samog kraja NATO bombardovanja bili spremni da proliju krv za svoju otadžbinu.

Prekinuta ćutnja

Heroji su juče, posle 18 godina, održali konferenciju za medije, na kojoj je minutom ćutanja, kako bi se odala počast stradalim borcima sa kosovsko-albanske granice, prekinut muk dug gotovo dve decenije.

- Ćutali smo jer je većina nas medijski satanizovana nakon rata. Okarakterisani smo kao ratni zločinci - ocenio je stariji vodnik starešina karaule Gorožup Žarko Petrović, koji je zajedno sa vojnicima ležao u rovu i preživeo napad bombama. 

On je dodao da je 55. granični bataljon 549. motorizovane brigade bio jedna duša, te da su ti golobradi mladići, koji nisu imali više od 18, 19 godina, disali istim plućima. Petrović se prisetio i najstrašnijih trenutaka rata.

- Na Košarama se ginulo. Ljudi moji, gubile su se glave iz sekunde u sekundu - rekao je on.

RAČUN ZA UPLATU
Svi koji žele da uplate donaciju to mogu da učine na
tekući račun: 205-9011005673245-23
Primalac: Udruženje likovnih umetnika Srbije, autor Miodrag Rogan
Svrha uplate: Donacija za izgradnju spomenika junacima s Košara
Do sada je prikupljeno oko 2.460.000 dinara.

Apel Vučiću

Konferencija za medije koju su sazvali heroji Kosova imala je za cilj i da javnosti što više približi loš položaj ratnih veterana danas.

- Prava ratnih veterana su prilično sužena i slabo se ili uopšte ne poštuju. Veterani koji imaju status ratnih vojnih invalida ne mogu da regulišu svoj penzijski staž. Iako imaju vojnu knjižicu kao zvaničan dokument, zdravstvenim institucijama to nije dovoljno - istakao je pukovnik Milutin Filipović, jedan od učesnika konferencije.

Heroj sa Gorožupa Nenad Erceg podsetio je na svoje ratne saborce i drugove koji su stradali za Srbiju.

- Dokle god pišete o našim palim drugovima, dotle će oni živeti. Mi smo istoriju pisali svojom krvlju, vi je pišite penkalom - poručio je ovaj heroj.

On je ovim putem apelovao na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se angažuje i pruži svu pomoć komandantu Treće armije, generalu Nebojši Pavkoviću, koji ni kriv ni dužan već 13 godina leži u finskom zatvoru.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading