SANDŽAK SE CEPA AKO SE SRBIJA I RS UJEDINE

Autor:

Vesti

10.08.2017

08:25 >> 08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čim je prvi čovek RS Milorad Dodik pomenuo nacionalno ujedinjenje Srba i pozvao na usvajanje deklaracije o zajedničkom delovanju za opstanak nacije, iz Sandžaka je stigla poruka da će i tamošnji Bošnjaci po istom principu tražiti ujedinjenje sa BiH.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

- RS i Srbija imaju pravo da same odluče o svom statusu, kao što su se, na primer, Istočna i Zapadna Nemačka ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi - naveo je Dodik. 

To njegovo poređenje zagovornici autonomije Sandžaka odmah su iskoristili kao povod za aktuelizaciju stare ideje o otcepljenju Sandžaka, odnosno Raške, od Srbije i priključenje BiH.

DA SE PITA SARAJEVO

Potvrdu da Bošnjaci razmišljaju o otcepljenju Sandžaka iz Srbije i da imaju secesionističke namere dao je poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Muamer Zukorlić.

- Ako bi se pričalo o Republici Srpskoj, onda bi se tu moralo uključiti i Sarajevo, ali i Sandžak. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji celog regiona - naveo je Zukorlić.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović ide korak dalje i, ne birajući reči, tvrdi da se Sandžak ne može porediti sa RS jer je "istorijska činjenica", a da je RS "nastala na etničkom čišćenju i genocidu nad Bošnjacima".

TERORISTIČKI CENTAR

Analitičar Branko Radun za Srpski telegraf kaže da su ideje o otcepljenju Sandžaka krajnje opasne i da ih država mora što pre zaustaviti.

- Dodik je jasno govorio o deklaraciji za opstanak Srba, ali Bošnjacima i najmanji plamičak služi kao razlog da potpiruju vatru i da pozivaju na cepanje Sandžaka. Nije tajna da oni o tome sanjare unazad godinama - ističe Radun.

Istog je mišljenja i stručnjak za terorizam Dževad Galijašević.

- Sandžak je pogodno tle za teroriste, koji tu imaju jedan od najbolje razvijenih centara na Balkanu, pod pokroviteljstvom Turske. Ako se ne spreči ovakva retorika, nemojte se čuditi ako stvarno dođe do pokušaja otcepljenja - zaključuje Galijašević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading