Tači se pozvao na Jeremića: Imamo pravo na vojsku na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde

Autor: Tanjug

Vesti

17.12.2018

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN da Kosovo nije za konflikt, te odbacio sve primedbe Srbije, koje je na sednici izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde, koja je doneta, kako je istakao, upravo na inicijativu Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je rekao da je na Kosovu situacija mirna, normalna i da je Priština pogrešila samo u tome što je pet godina čekala da donese odluku o formiranju vojske.

- Desila se normalna, pravna, pravedna odluka. Ukoliko je Kosovo pogrešilo, to je zato što je čekalo pet godina, i to bespotrebno, za formiranje vojske. Kasnili smo, jer smo čekali dobru volju od onih koji do sada to nisu pokazali - rekao je Tači.

On je rekao da odluka o formiranju vojske nije u suprotnosti sa rezolucijom 1244, Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova ili međunarodnim pravom.

- Na kraju, imamo ono što je najvažnije - odluka Međunarodnog suda pravde koja je donet na inicijativu države Srbije, odnosno tadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo prilikom proglašenja nezavisnosti. To je apsolutno pravo da ima i vojsku - rekao je Tači.

 

 

Tvrdi i da je formiranje vojske volja građana Kosova, "svidelo se to nekom ili ne"

- Srbija se naljutila, ali ne i građani Kosova - kaže Tači, dodajući da će kosovska vojska doneti više mira i stabilnosti, da će braniti svakog građanina na celoj teritoriji Kosova, bez obzira na jezik koji govori, i da tranformacija KBS "nije pretnja i neće biti prema bilo kome".

Rekao je i da mu je žao što Srbi na Kosovu ne učestvuju u kosovskoj vojsci i što su mnogi napustili KBS. 

- Želim da garantujem svima da nećemo nikada odustati, da ćemo uvek zvati i pozivati sve zajednice da učestvuju u radu naše vojske. Jedina pretnja su samo pozivi koji dolaze iz "severnog suseda" - naveo je Tači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading