JOHANES HAN: Evropska unija snažno podržava Srbiju na evropskom putu

Autor: Republika

Vesti

17.12.2018

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. godinu u iznosu od preko 97 mliona evra naglasio da EU još jednom pokazuje da snažno podržava kretanje Srbije ka članstvu u Uniji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han

Ovaj deo pretpristupne pomoći EU Srbiji biće delom iskorošćen za jačanje energetskog sektora Srbije, a delom za podizanje kvaliteta života građana kroz zaštitu životne sredine.

- Naglasio bih da je novac delom obezbeđen za finansiranje intergasnog konektora između Bugarske i Srbije koji podržava nezavisnost Srbije kada je reč o gasnim nabavkama.

- To nije upereno ni protiv koga niti za nekoga već je čist interes države da bude što je više moguće nezavisna kada je reč o snabdevanju energije i izvorima energenata - poručio je Han.

On je izjavio da isti strateški cilj ima i Evropa koja želi da bude više nezavisna od spoljnih na nabavki energenata.

- Što smo manje zavisni od jednog izvora energenata i dobavljača to podiže našu političku težinu kada je reč o međunarodnim odnosima - ocenio je Han.

Drugi deo novca iz ovog paketa IPA za 2017. godinu biće iskorišćen u proizvodnji kvalitetne pijaće vode i tretiranje otpada, objasnio je komesar Johanes Han.

- U pitanju su konkretene mere koje su u skladu sa evropskim standardima. I ovo je dokaz dobrobiti koje će građani Srbije imati jednom kada uđu u EU, ali i u pripremnom preriodu - kaže Han.

On je ponovio da je Evropa obezbedila više od tri milijarde evra u grantovima od 2000. godine i ocenio da to pokazuje snažnu evropsku podršku kretanju Srbije ka EU kao i da EU u Srbiji ima jakog saveznika u svim tim naporima.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading