Ko je ovde lud?! Lazanski oštro o vojsci Kosova

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

14.12.2018

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Uža Srbija ne bi trebalo da strahuje jer je vojska Kosova minorna snaga u odnosu na vojne kapacitete sa kojima Srbija raspolaže. Ali ona može da bude problem za srpski narod na severu Kosova", kaže Miroslav Lazanski, novinar Politike.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Miroslav Lazanski

Lazanski ocenjuje da će psihološki uticaj biti loš kada pored srpskih kuća počnu da prolaze vojnici sa puškama prištinskih oznaka:

Srbi će hteti da se sele

- Svaki Srbin će pomisliti da je došao na red da se seli - ocenjuje ovaj komentator i dodaje da, sa druge strane, odluka Prištine pokazuje da nikakva obećanja, da nikakvi dogovori i sporazumi koje je Srbija potpisala i potpisuje sa Kforom i NATO-om nisu izdržali test vremena i da se to beskrupulozno krši.

- Onda se Srbi koji tamo žive pitaju: Ko nama može da garantuje da imamo ikakva prava ako se ono što je u ime države Srbije potpisano tako flagrantno krši? Koje su naše onda garancije za budućnost na tom prostoru? - kaže Lazanski.

On objašnjava da je vojska u psihološkom smislu za Prištinu značajan korak, jer na taj način amortizuje političke i diplomatske poraze - od Interpola do povlačenja priznanja, pri čemu se konačno razotkrilo da su SAD te koje idu protiv srpskih interesa na Kosovu.

- Ne znam kako ćemo mi postupiti, jer imamo dobre vojne odnose sa Amerikancima koji grade vojsku Kosova, koja je naš neprijatelj. Imamo i dobru saradnju sa Kforom, imamo zajedničke patrole, a onda njihov komandant kaže da se na KiM poštuje Rezolucija 1244, a prema tom dokumentu u pokrajini ne postoji druga vojska osim pripadnika Kfora. Zaista se možete zapitati - ko je ovde lud? - uviđa ovaj vojni stručnjak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Srbija, prema njegovom mišljenju, treba da napravi neki korak koji će jasno ukazati i Amerikancima, iako niko nije lud da ratuje sa njima, na to da ne možemo sa jedne strane da imamo odlične vojne odnose, a da na KiM ta ista američka vojska oprema, obučava i sponzoriše nove kosovske bezbednosne vojne snage.

Lazanski tvrdi da ne postoje mehanizmi da se Srbi sa severa pokrajine zaštite.

- Ovo što se dogodilo u prištinskom parlamentu dovodi u pitanje bilo kakve sporazume. Mi nikako da se opametimo. Pet godina ne može da se formira ZSO i to Priština veoma svesno opstruira i nijedan pritisak na tu istu Prištinu Amerika nije izvršila. Niko od američkih zvaničnika nije rekao: izvinite, potpisali ste Briselski sporazum, obavezni ste da uradite to i to, a niste ispunili obećano, ne možete dalje tako da idete… - podseća Lazanski.

Podvlačenje crte

On smatra da Beograd mora da podvuče crtu, a to znači da nema nikakvih daljih razgovora sa Prištinom.

- Vašingtonu treba staviti na znanje da sve ovo, u najmanju ruku, nije prijateljski prema nama, a kad nije prijateljski, onda znamo šta je. Ako sad pređemo ćutke preko ovoga, onda će u vrlo brzo vremenskom periodu kosovska vojska špartati po severu Kosova i izaći će na administrativnu liniju. Šta ćemo onda? - pita se Lazanski.

Cilj posete i obilaska predsednika Aleksandra Vučića Kopnenoj zoni bezbednosti i jugu Srbije u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića, Lazanski posmatra kao vojnu i političku poruku Srbima na severu, ali i prištinskim liderima i njihovim sponzorima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Dodaje da je i sam predsednik nekoliko puta rekao da Srbija ne može da bude pasivan posmatrač neke nove "Oluje" na Severu KiM. 

- U Prištini nisu naivni da idu sa nekom ofanzivnom akcijom na sever, ali će gledati gde su Srbi ranjivi, pokušaće da ih privuku sa dobrim platama da uđu u te kosovske vojne snage. Biće tu pomirljivih izjava da ta vojska treba da čuva multietničnost Kosova, da je sve to naš dom, a ispod žita će da gledaju kako da te Srbe sa severa proteraju i da stave taj prostor pod svoju efektivnu kontrolu - kaže Miroslav Lazanski.

Hibridne metode otpora

On smatra da je veliko pitanje koliko će Srbi biti kadri da se odupru svemu ovome. Naglašava da niko nije lud da ide u otvoren sukob ni sa NATO-om ni sa SAD, ali da postoji toliko hibridnih metoda za delovanje za koje ni Amerikanci nemaju rešenje, kao što je recimo da civili stanu na barikade -  niko neće smeti da puca na njih.  

Ovo sve, prema oceni Lazanskog, razotkriva ulogu Amerike i pojačava lošu sliku koju Zapad i SAD već imaju kod većine srpskog stanovništva.

- Ako je Vašingtonu zaista stalo do budućnosti i do kakvih-takvih dobrih odnosa sa većinom srpskog stanovništva, onda su ovo njihovi pogrešni potezi. Očito je da su se Amerikanci u strateškom oslanjanju odlučili za Albaniju i Kosovo, a Srbi štagod da urade nemaju šanse da osvoje srce i umove ljudi koji sede u Stejt departmentu - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading