Rusi na Kosmet doneli nebeski krst

Autor:

Vesti

13.12.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čudotvorni krst kojem se ruski narod klanja, star skoro 600 godina, uspeo je da pređe 2.500 kilometara i stigne do Srba i pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Ovu relikviju je u srpsku južnu pokrajinu kao dar doneo ruski duhovnik shimonah Varsanufije, koji gazi devetu deceniju, a kojeg vernici u Srbiji znaju po prethodnom monaškom imenu - baćuška Gurije.
O nebeskom krstu koji je stigao u manastir Gračanica postoji veoma živo predanje. Veruje se da su pustinjaci videli kako krst dolazi sa nebesa.

Njima se tada predstavio Sveti Nikola i rekao da na tom mestu podignu crkvu, te da će se tu dešavati mnoga čuda i isceljenja. Pre 500 godina, baš na tom mestu, izgrađen je hram, a pustinjaci su kasnije pisali o slepima koji su progledali i nepokretnima koji su prohodali.

KRST U PRIZRENU

Ipak, za vreme komunizma krst je bio sakriven i niko nije znao gde je sve do 1990, kada je slučajno pronađen u selu Gadenovo, gde se i danas nalazi u jednom ženskom manastiru.

Lek za mnoge bolesti

U čudotvorna dejstva krsta uverilo se na hiljade Rusa. Ova hrišćanska relikvija pomogla je ljudima da se izleče od telesnih i duhovnih bolesti, zbog čega su Rusi širom zemlje tražili kopije Gadenovskog krsta, kojih danas u ovoj zemlji ima 12. Za vreme praznika posvećenog ovom krstu relikviju za dan poseti i do 10.000 vernika.

Njegovo pronalaženje Rusi doživljavaju kao simbol ponovnog rađanja nacije. U knjizi "Život i čuda Svetog Nikole" navodi se da je krst pronađen 29. maja 1423. godine, tačno 30 godina uoči pada Vizantije.

Rusku svetinju i shimonaha Varsanufija u manastiru Gračanica dočekao je jeromonah Ilarion, a dočeku su prisustvovale i sve monahinje tog manastira, koje su pevajući duhovne pesme ulepšale taj svečani događaj. Nesvakidašnji putnici iz Rusije zatim su se uputili u Bogosloviju u Prizrenu. Krst je preuzeo episkop raško-prizrenski Teodosije. On je blagoslovio dalji put čudotvornog krsta po Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug
Patrijarh Irinej sa moskovskim

- Hvala vam na ovom velikom blagoslovu. Nema boljeg načina da nam pomognete niti poklona koji ste mogli da donesete raspetom Kosovu u ovom trenutku do krsta, simbola raspeća, ali i vaskrsenja. Hvala vam i za sve molitve za spas srpskog naroda - rekao je vladika Teodosije.

Sedmi put među Srbima

Otac Varsanufije u Kingisepu u Rusiji gradi crkvu posvećenu srpskom knezu Lazaru i caru Nikolaju II Romanovu. Izgradnju prvog srpsko-ruskog hrama poverio je pravoslavnom duhovno-prosvetiteljskom centru "Ljubav" iz Zemuna, koji je njemu i njegovom vernom pratiocu monahu Venijaminu domaćin u Srbiji. Iako je godinama teško pokretan, ovo je njegov sedmi dolazak u Srbiju.

OBIĆI ĆE SVE SVETINJE

Svečanost je pratila pesma mladih bogoslova koji nisu krili oduševljenje činjenicom da je teško pokretan shimonah Varsanufije, koji gazi devetu deceniju, prevalio put dug 2.500 kilometara da bi stigao na stradalna i sveta mesta Kosmeta. Vernici su pre dva dana celivali krst u manastiru Dečani, s oduševljenjem su ga dočekale i monahinje u Pećkoj patrijaršiji, a ovih dana obići će sve svetinje na Kosmetu.

Pustinjaci su videli kako krst dolazi sa nebesa, a njima se tada predstavio Sveti Nikola 

Gadenovski krst pronađen je na mestu gde se kopalo zbog izgradnje manastira. Tamo se danas dešavaju čuda i isceljenja. Monasi su na Kosovo i Metohiju doneli kopiju krsta osveštanu u Gadenovu, a nakon posete Kosmetu duhovnici iz Rusije nastavljaju put ka svetinjama Crne Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading