Slučajnost? Posle crkve izgorela i zgrada misije Srbije u UN! Dačić: Istražujemo da li je požar podmetnut

Vesti

12.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučajnost ili ne, ali je činjenica da su dva srpska objekta nastradala u požarima u Njujorku - Saborna crkva Svetog Save i zgrada misije Srbije u UN! Obe su na Menhtenu i obe su kulturno blago - zgrada srpske misije je pod zaštitom države Njujork od 1966, a crkva je proglašena zdanjem od nacionalnog značaja.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić u Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku

Iako zvaničnici tvrde da su za vatru krive sveće, odnosno neispravne instalacije, mnogi se pitaju da li je ovo zaista puka slučajnost.

SLUŽBA ISPITUJE

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da će naše službe istražiti sve detalje u vezi sa požarom.

- Prema informacijama koje imamo, do požara je došlo zbog dotrajalih instalacija. Međutim, naše službe proveriće sve, istražiće i da li ima mesta pričama da je požar podmetnut i da su prostorije naše misije namerno zapaljene - kaže za Srpski telegraf ministar Dačić.

Sumnjičav je i Ivan Joksović, član Srpskog kluba u Njujorku.

- Kako je krenulo, samo čekamo šta će sledeće da gori. Još se nismo oporavili od požara u crkvi, a onda se desio u zgradi misije Srbije u UN. Neverovatno je da srpski objekti tek tako gore, ovde, u centru sveta, gde je sve obezbeđeno od najtežeg terorizma, a nije od požara - kaže Joksović uz napomenu da još ne znaju ko je kriv za crkvu, ali da neko jeste.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Crkva Svetog Save spaljeba do temelja zbog sveća?

Sa njim se slaže i Hasib Babić, iskusni vatrogasac iz Beograda, koji je više od 50 godina proveo "boreći se s vatrom".

- Ovaj, kao ni požar u crkvi 2016, nije slučajan, u to sam gotovo siguran. Kada uzrok požara ne može da se utvrdi, nadležni uvek kažu da su krive neispravne instalacije i tu se završava svaka istraga. Moguće je da je neko izazvao ove požare tako što ih je tempirao. Može da se našteluje da vatra izbije za pet ili 10 dana i onda je krivca nemoguće otkriti - objašnjava Babić.

ČINJENICE - POREĐENJE

Izgorela zgrada

  • Izgrađena 1905.
  • Nalazi se na Menhetnu na Petoj aveniji blizu 67. ulice
  • Vatra je izbila uveče oko 20 sati
  • "Krive" neispravne instalacije
  • Izgorele dve kancelarije
  • Nije bilo žrtava
  • Zgrada je pod zaštitom države Njujork od 1966.

Spaljena Crkva

  •  Izgrađena 1850.
  •  Nalazi se na Menhetnu, u Zapadnoj 25. ulici, između Pete Avenije i Avenije Amerika
  •  Požar je buknuo uveče oko 19 sati
  •  "Krive" sveće
  •  Izgorela do temelja
  •  Nije bilo žrtava
  •  Crkva je proglašena zgradom od nacionalnog značaja

GDE SU ALARMI?

On tvrdi i da je nemoguće da zgrada misije, usred Menhetna, nije obezbeđena od požara.

- Ti objekti moraju imati alarme i protivpožarnu zaštitu, a ovi kao da ih nisu imali. Zašto nikada ne gori džamija ili katolička crkva, zašto je goreo Hilandar, a ne Vatikan? Nikada nismo pronašli krivce. Činjenica da ni u jednom od ova dva požara u Njujorku nije bilo žrtava, deluje kao neko upozorenje - priča naš sagovornik.

Podsetimo, u nedelju uveče, oko 20 sati, u zgradi Stalne misije Srbije pri UN, u samom centru Njujorka, izbio je požar u kome su izgorele dve kancelarije na trećem spratu. Više od 100 vatrogasaca u roku od sat vremena ugasilo je plamen, a jedan od njih, kao i troje civila, zadobili su lakše povrede. Slično se dogodilo i na Uskrs 2016, kada je veliki požar zahvatio Crkvu Sveti Sava, koja je tada potpuno uništena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading