Joksimovićeva o otvaranju dva poglavlja: Donekle smo zadovoljni, ali...

Autor: Tanjug

Vesti

10.12.2018

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mi smo danas unekoliko zadovoljnii što smo otvorili još dva poglavlja - poglavlje 17, Ekonomska i monetarna unija i poglavlje 18, koje se tiče statistike - u pregovaračkom procesu i to su poglavlja koja su zaista važna u onom smislu u kojem Srbija zaista jeste predvodnik ekonomskih reformi i transformacija", izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović na međuvladinoj konferenciji u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Jadranka Joksimović

Ministarka je istakla da je Srbija predvodnik po pitanju ekonomskih transformacija uspešnih u regionu i da su ova poglavlja kojima se potvrđuje da je Srbija do sada bila uspešna u ekonomskim performansama i "da ćemo kroz dalje usaglašavanje sa odredbama i fiskale odgovornosti i fiskalnog nadzora i uopšte makroekonomske i ekonomske stabilne politike nastaviti da ostvarujemo dobre rezultate, koji su pre svega od najvećeg značaja za bolji život naših građana i njihovih očekivanja i od samog evropskog puta".

- Što se tiče poglavlja 18, što se tiče statistike, mi želimo da uvedemo i nova istraživanja u naš statistički sistem. Da izmerimo i uporedimo gde smo u odnosu na kvalitet života naših ljudi u odnosu na ciljeve održivog razvoja, u odnosu na brojne druge stvari sa kojima želimo da se uporedimo i da imamo realnu sliku gde smo u odnosnu na ono što jesu pre svega standardi u Evropskoj uniji - rekala je ministarka Joksimović.

 

 

Prema njenim rečima, važna su dva poglavlja, ali smatra da je Srbija mogla da otvori više poglavlja.

- Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladaviini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo uporni da budemo strpljivi i da budemo veoma odlučni u našoj nameri da postanemo članica EU, jer bez obzira što jesu reforme najvažnije za građane - reforme bi mogle da se sprovode i bez evropskih integracija. Ali, članstvo je cilj, a članstvo dolazi kroz proces evropskih integracija i to je ono za šta smo rešeni, odlučni i strpljivi i nastavićemo da delujemo u tom pravcu - istakla je ministarka.

 

Zabrinutost zbog tarifa

Po pitanju tarifa od 100 odsto koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, minsitarka ističe da je izuzetno zabrinuta.

- Izvestila sam o tome da smo izuzetno, izuzetno zabrinuti zbog onoga što nastavlja da radi Priština, što je suprotno svim evropskim temeljnim vrednostima i što se najavljuju nove mere. Mi zaista ne znamo na koji način i o čemu se još dodatno radi i kakve to mere najavljuju iz Prištine - rekla je Joksimović.

Ističe da Srbiji nije bitno da joj se čine ustupci, već da se poštuju principi, a da evropske vrednosti koje je usvojila Srbija postanu bliske i drugima, pre svega Prištini i Tirani.

- Posebno bih rekla u Prištini i u Albaniji, s obzirom da su podržali ove neevropske mere koje su uvedene od strane Prištine - rekla je ministarka, dodajući da evropski partneri imaju ozbiljnog sagovornika sa strane Srbije.

Srbija je, kako kaže, posvećena jednom nastojanju da regionalni mir i stabilnost zaista bude održiv, da bude istinski, ali da bude zasnovan na poštovanju principa.

- Srbija je mala zemlja, ali hoda na visokim i stabilnim potpeticama principa. To je jedini način na koji možemo da zaštitimo evropski mir i bezbednost - istakla je ministarka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading