Rama i Haradinaj pokojnici!

Autor:

Vesti

10.12.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glupo, gluplje, Šaćiri, Rama, Haradinaj... Ne, nije preterivanje kad se zna da albanske javne ličnosti i političari ne propuštaju priliku da se slikaju sa prekrštenim rukama na grudima, pokazujući dvoglavog orla kao simbol "velike Albanije", nesvesni da ta "figura" u stvari predstavlja pokojnika i smrt.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Oni ne znaju šta ovaj znak stvarno znači

Tako je, naime, od paganskih dana, a potom i u hrišćanstvu (Rama i Haradinaj su hrišćani), objašnjava poznati istoričar umetnosti Živojin Andrejić.

- Položaj njihovih ruku, dok misle da predstavljaju svog orla, zapravo znači da ulaze u matricu pokojnika, posebno oni koji se predstavljaju hrišćanima, a znamo da je albanski premijer Edi Rama hrišćanin i da je premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj katolik, bar tako tvrdi. Kada se slikaju tako da im se palčevi ukrste, a ruke vežu, to ih praktično predstavlja kao pokojnike, čija duša ne može da ode na nebo. Šake u takvom položaju predstavljaju krila orla koji postaje mitska ptica i odnosi dušu na onaj svet. Tako su se sahranjivali pokojnici - navodi Andrejić za Srpski telegraf i dodaje da su albanski političari time pokazali da ništa ne znaju i da nisu svesni da se na ovaj način predstavljaju kao vlada pokojnika.

Foto: Srpski telegraf
Ove ilustracije dokazuju pravo značenje

 

 

Ptica na grudima, odnosno vezane ruke, prema rečima našeg sagovornika, sa stanovišta istorije umetnosti, simbolike i mitologije u stvari znači da duša pokojnika ne može da juri po ovozemaljskom svetu. On podseća da je čak i u doba starog Rima orao bio simbol ptice koja dušu mrtvog imperatora odnosi na nebo:

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đerdan Šaćiri

- Albanski političari rabe jedan stari simbol na pogrešan način. Baš kao što je Hitler rabio svastiku, simbol Sunca i dobra, od kojeg je napravio nešto pred čime se ljudi zgražavaju. A ona je uklesana na kipu boginje Afrodite. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading