Lončar: Najviši standardi lečenja za milion stanovnika istočne Srbije

Autor: Republika

Vesti

05.12.2018

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je danas zdravstveni centar Kladovo koji je prošle godine dobio dva nova aparata, linearni akcelerator i CT stimulator i rekao da je zadovoljan što se aparati koriste u punom kapacitetu i što su radnici obučeni da na njima rade.

RepublikaFoto: Promo foto
Zlatibor Lončar

Lončar je naveo da je oprema u Kladovu najsavremenija, te da će to omogućiti da gotovo milion stanovnika ovog dela Srbije ne moraju da idu u druge gradove kako bi dobili adekvatnu zdrastvenu negu.

- Pacijenti sada dobijaju terapiju poput one u Beogradu, Pragu Beču, Nišu...Milion stanovnika može ovde da se leči, a dogovorili smo se da u januaru rešimo i aparat za brahi terapiju koji je star i često se kvari, to ćemo da obezbedimo u saradnji sa EPS, pola oni pola ministarstvo.

Takođe, potpisan je ugovor da se kupi nova tehnologija za oftamologiju koja će biti nabavljena u najkraćem roku - naveo je ministar.

On je dodao da je u planu i unutrašnja i spoljašnja rekonstrukcija bonice, te da će i stari akcelerator koji i dalje radi u roku od tri godine biti zamenjen novim.

Lončar je istakao da za lečenje novim aparatima ne postoje liste čekanja, te da svi oboleli mogu da se leče na vreme i blizu kuće.

On se posebno zahvalio zaposlenima koji sa velikim entuzijazmom dočekuju svaku inovaciju i koji pokazuju da cene dobijena sredstva i da žele da uče i unapređuju se.

RepublikaFoto: Promo foto

Upitan za nova zapošljavanja u zdravstvu Lončar kaže da ne postoji zabrana zapošljavanja u tom sektoru, ali da mora postojati kontrola kako ne bi dolazilo do situacije gde nekih specijalnosti ima previše, a nekih nema dovoljno.

- Sve što je neophodno da se primi je primljeno, više hiljada lekara je zaposleno i 6.000 specijalizacija je dato. Morate da imate viziju, jer kada date specijalizaciju to je gotovo za najmanje pet godina,  prve specijalizacije koje smo dali još nisu završene i sada nemamo neke kadrove, jer se o tome nije vodilo računa - naveo je ministar i dodao da će pored 100 najboljih svršenih studenata medicine koji su zaposleni do kraja meseca biti zaposleno još najmanje 50 najboljih diplomaca.

Kako kaže, to je deo misije gde će lekari u svojoj zemlji imati sve uslove za rad i najsavremenije aparate kako ne bi imali potrebe da odlaze od svoje kuće.

Ministarstvo zdravlja obezbedilo je linearni akcelerator i CT simulator za potrebe zračne terapije pacijenata obolelih od malignih bolesti u vrednosti nesto većoj od tri miliona evra, gde je vrednost opreme skoro 2,5 miliona vera, a građevinskih radova oko 564.000 evra.

Izgrađeno je i novih 196 kvadrata, dok je adaptiran prostor veličine 161 kvadrat.

Obuka za rad na aparatima izvršena je tokom prošle godine, a nova oprema počela je da se koristi 10. jula ove godine od kada je 130 pacijenata dobilo terapiju.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading