Radnici aerodroma pravi heroji: TAČNI U MINUT I NA +65

Vesti

07.08.2017

08:25 >> 08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O njima se malo priča i još manje zna. Tropske dane provode radeći na asfaltu užarenom od vrelih 65 stepeni. Imaju stroge rokove i nema tog sunca koje će sprečiti da uvek budu u minut tačni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vredno rade non-stop

Ne, to nisu građevinari ni putari. Oni su radnici aerodroma "Nikola Tesla" Beograd koji između sletanja i narednog poletanja aviona, na platformi pod otvorenim nebom, istovaraju i utovaraju tone putničkog prtljaga.

Ekipa Srpskog telegrafa zatekla ih je dok su utovarali torbe i kofere u avion za Njujork. U velikoj mlaznoj letelici sedelo je 213 putnika, čiji je prtljag ukupno težio najmanje pet tona. Vredni radnici imali su nešto manje od sat vremena da ga utovare i slože. Radeći kao mravi, potpuno koncentrisani na posao, nisu ni primetili kada smo im prišli.

POŠTUJU ROKOVE

Jovica Dobrica, jedan od zaposlenih, odmah nam je stavio do znanja da moramo da budemo brzi jer oni nemaju vremena za priču.

- Imamo rok do poletanja aviona koji ne sme biti ni minut prekoračen. Prvo aparatom proveravam da li prtljag koji treba da utovarimo odgovara tom avionu, da ne bi došlo do gubljenja torbi. Onda ga stavljamo na pokretnu traku koja vodi u trup letelice, gde se prtljag slaže - priča Dobrica.

Posao se ni tu ne završava, jer postoje stroga pravila kako se torbe ređaju unutar aviona. One moraju biti ravnomerno raspoređene po težini i postavljene do tačno određene visine trupa. U trenutku dok pričamo sa zaposlenima, temperatura na platformi, pored aviona, premašuje 60 stepeni. Međutim, na naš komentar da je mnogo vruće, radnik Fazlija Feta odmahuje rukom.

- Jeste, vruće je, ali ne možemo da razmišljamo o tome dok žurimo da posao završimo na vreme i kako treba - dodaje on.

ODGOVORAN POSAO

Sve vreme sa ekipom Srpskog telegrafa je i Žarko Suvačarov, izvršni direktor i čovek koji je karijeru počeo upravo radeći na platformi. Ni on se ne žali na vrućinu, očigledno već odavno naviknut i na najteže uslove rada.

- Od 30 godina radnog staža na aerodromu, prvih 10 proveo sam na platformi. Ničiji posao nije lak, svaki traži odgovornost, ali su radni uslovi različiti. Ovde, na platformi, vladaju uslovi rada na otvorenom prostoru. Svi vremenski, klimatski i drugi uslovi se ovde sustižu, od buke, temperature do vremenskih nepogoda - objašnjava Suvačarov.

- Ljudi su obučeni i opremljeni da taj posao obave na kvalitetan način. Završili su sve neophodne treninge, poseduju sredstva za zaštitu na radu i aerodromsku opremu. Nakon što završe posao, povlače se u prostorije koje su klimatizovane da se rashlade i odmore - dodaje on.Ipak, kako kaže, aerodrom kao poslodavac čini sve da taj posao učini što lakšim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading