Vučić pred 30.000 ljudi: "SRBE VIŠE NIKO NIKADA NEĆE UBIJATI BEZ KAZNE!"

Autor: E.S.T.

Vesti

07.08.2017

07:40 >> 08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Digli smo glavu! Nećemo sukobe, hoćemo mir, ali ne damo nikome da nas bilo kada ponižava! Više niko nikada ne sme i neće moći da nekažnjeno ubija Srbe, ma gde da su! - poručio je Aleksandar Vučić u petak uveče u Veterniku na obeležavanju 22. godišnjice "Oluje" pred više od 30.000 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug
Zajedno sa Krajišnicima: Predstavnici Srbije i Srpske u Veterniku

Podsetivši da je u toj zločinačkoj akciji hrvatskih snaga ubijeno više od 2.000 ljudi, a proterano 250.000 Srba, predsednik Srbije je istakao da moramo naći način da oprostimo, ali ne i da zaboravimo na zlodela nad starima, bolesnima, ali i nad srpskom decom.

Slave zverstva nad decom

- Piloti su iz čiste obesti u trenu ubili devet civila, među njima i četvoro dece koji su bežali Petrovačkom cestom. Za taj zločin niko do danas nije odgovarao. Oduzeli su život malom Jovici Drči, koji je tada imao samo šest godina. Ubili su brata i sestru Žarka i Nevenku Rajića.

Predsednik Srbije je rekao da ne zna da li će naši susedi ikada prestati da slave našu nesreću.Žarko je imao devet, a Nevenka 11 godina. Žarku je celo lice bilo ispečeno, a Nevenki su glavu odvojili od tela. A kome je šta skrivila? Čemu se veselite?! - Pitao je Vučić Hrvate, koji su u petak i celog vikenda slavili taj i brojne druge zločine, počinjene u avgustu 1995.

- Znam, međutim, da mi Srbi opet imamo glas koji se čuje i poštuje. I taj glas će nastaviti da podseća ceo svet da se 1995. dogodio strašan zločin - obećao je Vučić, ističući da je ponosan što su se u Veterniku okupili zajedno svi koji nešto odlučuju u Srbiji i Srpskoj i što, kao i on, ne daju da se bol Krajine i Krajišnika zaboravi.

Da više nijedan Srbin nigde neće biti počišćen zbog etničke pripadnosti kao u avgustu 1995. u "Oluji", tvrdi i predsednik Srpske Milorad Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug
Srpski narod 1995. u tragediji se izjednačio sa Jermernima: Patrijarh srpski Irinej

- Srbi u Krajini samo su branili svoje kuće. Hteli su mir, a dobili su etničko čišćenje. I sam predsednik Vučić je obećao da više nijedan Srbin neće biti proteran ili ubijen. Zato vam poručujem da moramo više da se rađamo i da verujemo u srpski narod! Mora više da se veruje u Srbiju, Srpsku i srpski narod. I naš narod ima pravo da bude jedno. Sasvim je prirodno da budemo zajedno i u državnom i u teritorijalnom smislu. Živela Srbija, živela Republika Srpska - poručio je Dodik, koji je Hrvate pitao da li u istoriji postoji ijedan tako masovan zločin prema njihovom narodu kao što su monstruozna zlodela počinjena u Jasenovcu, Jadovnu, na Pagu, brojnim drugim ustaškim klanicama tokom Drugog svetskog rata, kao i u "Oluji".

Kako da vam verujemo kad u Jasenovcu još stoji ustaški pozdrav? I mislite da mi to ne vidimo? Ali, vidimo, i te kako - rekao je predsednik Srpske.

Tragičnije od Kosova

Patrijarh Irinej istakao je da događaji od 4. i 5. avgusta 1995. prevazilaze sva stradanja od Kosova polja do danas.

- Tog dana prognan je naš narod sa svojih vekovnih ognjišta od naroda sa kojima su vekovima živeli zajedno, i to od hrišćanskog naroda. Srpski narod te 1995. u tragediji se izjednačio sa Jermenima - rekao je patrijarh i pozvao Hrvate da svoj narod uče ljubavi i pokajanju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading