Gradonačelnik Zagreba VELIČA USTAŠTVO: Bandić čestitao Dan pobede i domovinske zahvalnosti

Autor: Tanjug

Vesti

04.08.2017

11:39 >> 11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milan Bandić čestitao je građanima Zagreba Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i tom prilikom istakao "važnost zajedništva, solidarnosti i pravednosti kao okvira koji "daje bezbednost, uklanja neplodne konflikte, omogućava pozitivnu atmosferu u kojem do izražaja dolaze svi potencijali".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bandić pozvao Zagrepčane da istaknu zastave na svoje domove

On je pozvao Zagrepčane da, "sećajući se Oluje i ponosno istaknutog barjaka na kninskoj tvrđavi, ponosno istaknu zastave na svoje domove - jer se slavi najveći praznik hrvatske slobode i nezavisnosti".

U Hrvatskoj i Srbiji obeležava se 22. godišnjica od vojno-policijske akcije Oluja, koju zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok se u Srbiji 4. i 5. avgust obeležavaju komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Za Srbiju vojna operacija Oluja je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koja su se dogodila u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 odsto žrtave bili civili.

Celokupna akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove. 

Broj izbeglih Srba razlicito se procenjuje - hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000. 

Za zločine počinjene u toku "Oluje" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading