Ove fotografije su ključni dokaz da je Jeremić radio za Hoa dok je bio u UN!

Autor:

Vesti

03.12.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema sumnje da je Vuk Jeremić, u vreme kada je bio predsednik Generalne skupštine UN, tu funkciju koristio za povezivanje Patrika Hoa sa ljudima koje je ovaj kasnije pomićivao, zbog čega mu se i sudi u Njujorku. Fotografije koje je juče objavila mreža za istraživanje korupcije Antidot svedoče da je Jeremićeva odbrana pred američkim sudom više nego šuplja.

Foto: Srpski telegraf
Saradnja "na nivou"

Tako fotografije snimljene 5. aprila 2013. godine, u vreme kada je Jeremić na funkciji u UN, dokazuju njegove veze s Hoom i, kako navodi Antidot, materijalni su dokaz da iza navodnih konsultantskih usluga, o kojima Jeremić ne želi detaljnije da priča, stoji nešto drugo.

A upravo to drugo razlog je za milionske uplate na Jeremićev račun. O tome svedoče i mnogobrojni mejlovi koje je na suđenju Hou prezentiralo tužilaštvo, a Srpski telegraf ih danima objavljuje.

MILIONSKI POSLOVI

Na jednoj objavljenoj fotografiji Jeremić je u svojstvu posrednika i zapisničara prisustvovao sastanku između svog prijatelja Emilija Lozoje, prvog čoveka meksičke naftne kompanije "Pemeks", Čana Čauta, člana odbora direktora kompanije "Čajna enerdži", i Patrika Hoa (CEFC).

Jedan u nizu dokaza

Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, koji je takođe istraživao Vuka Jeremića, kaže za Srpski telegraf da ova fotografija može da bude samo još jedan u nizu dokaza o povezanosti Vuka Jeremića sa Hoom.

- Sećam se da je taj isti Ho bio predavač u "Metropolu", kao gost Vuka Jeremića, pre dve ili tri godine, a on sigurno ovde ne bi ni privirio da za to nije imao interes meren u dolarima - poručuje urednik Embarga.

- Jeremić je organizovao niz poslovnih sastanaka u Hongkongu, na kojima su ugovarani milionski poslovi između privatnih kompanija, a novi dokazi nedvosmisleno potvrđuju da su se Jeremićevi navodni konsultantski poslovi isključivo svodili na upoznavanje njegovog glavnog finansijera Patrika Hoa sa šefovima svetskih kompanija i ministrima spoljnih poslova koje je Jeremić upoznao u vreme dok je obavljao funkciju šefa diplomatije Srbije - ističe u saopštenju Antidot.

PREKRŠEN ZAKON

Jeremić je, kako dalje navodi Antidot, direktno prekršio i član 30 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji državnim funkcionerima zabranjuje obavljanje privatnih poslova i delatnosti za vreme trajanja funkcije. Antidot primećuje i da, iako je Jeremić konsultantske poslove za CEFC i "Pemeks" počeo da obavlja još pre marta 2013, tek u septembru i novembru te godine od skupštinskog administrativnog odbora zatražio dozvolu za te poslovne aranžmane.

- Zahvaljujući činjenici da je kao ministar spoljnih poslova Srbije imao na raspolaganju milionske budžete, Jeremić je obilazio svet i stvarao mrežu privatnih poznanstava. Danas je jasno da Kosovo nikada nije ni bilo cilj Jeremićevih aktivnosti, već su to isključivo bili privatni interesi - navodi antikorupcijska mreža.

Vuk Jeremić nije odgovorio na pitanje Srpskog telegrafa o spornoj fotografiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Skice sa suđenja

NASTAVAK TRANSKRIPATA SASLUŠANJA LIDERA NS PRED SUDOM U NJUJORKU

Jeremić: Znao sam da Ho priča o proviziji

Srpski telegraf, kao jedini medij iz naše zemlje koji je prisustvovao suđenju Patriku Hou u Njujorku, nastavlja da objavljuje transkripte višečasovnog saslušanjaVuka Jeremića. U delu koji danas prenosimo tužilac pita Jeremića da mu rastumači na šta misli Ho kada pominje zajedničke interese. Konkretno, reč je o povezivanju kineske firme CEFC, za koju je radio Ho, i meksičke naftne kompanije "Pemeks", u kojoj je šef Jeremićev drug sa Harvarda Emilio Lozoja.

TUŽILAC: Da li vidite sledeću rečenicu gde piše: "Molim vas, pomislite na trenutak kako vi i ja možemo najpre da osiguramo i zaštitimo naše interese u takvim transakcijama." Kako ste razumeli optuženog koji ovo kaže?

JEREMIĆ: Kao u prethodnom mejlu, u direktnoj trgovini kada pomažete nekome ko nešto prodaje, imate proviziju. To je normalno i uobičajeno u svakoj trgovini, ne samo u naftnom biznisu ili poslovanju s gasom već i u drugim poslovima. Ali opet, nikad nisam bio svestan kako neko pravi tako marginalan profit, pa je to delimično bio razlog zašto se to nije desilo (misli na novac koji je "Pemeks" želeo da uloži u posao oko tečnog naftnog gasa sa CEFC, prim. prev.)

T: Rekli ste da niste svesni kako to funkcioniše.

J: Da.

T: Na osnovu vaših razgovora sa optuženim, da li je on bio toga svestan?

J: Oprostite?

T: Da li vam se on činio svesnim?

J: Da budem iskren, ne sećam se, ali stvar koje se vrlo dobro sećam je da nijedan od tih predloga, a mi smo razgovarali o njih nekoliko, nijedan od njih se nije realizovao.

T: Da li vidite poslednji pasus u kom piše: "Ja mogu da budem preliminarna tačka kontakta i angažmana." Kako ste razumeli okrivljenog kada ovo ovde kaže?

J: Ne mogu precizno da kažem šta, ali izgleda kao da je on želeo da bude prva osoba sa kojom će da se razgovara o trgovini od strane prodavca.

T: Da li ste preneli (Emiliju Lozoji, prim. prev.) ono što vam je optuženi rekao?

J: Jesam.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading