Predlog za promenu Ustava stigao u skupštinu

Autor: Tanjug

Vesti

30.11.2018

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog za promenu Ustava koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva stigao je danas u skupštinu, a ima za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizovati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja.

RepublikaFoto: vss.sud.rs
Foto: Ilustracija

Promenama Ustava, čiji predlog je ranije danas usvojila Vlada, kako se navodi, ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti i neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava.

U cilju poboljšanja organizacije sudskih vlasti i položaja javnih tužilaca, predložene su promene odredbe člana 4 Ustava, odnosno članovi 142-165, kao i da se sledstveno tome, promene odredbe člana 99. Ustava (nadležnost Narodne skupštine), člana 105 (način odlučivanja u Narodnoj skupštini) i odredbe člana 172 Ustava (izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda), navedeno je u saopštenju sa današnje sednice Vlade.

Važeći Ustav Republike Srbije proglašen je 8.novembra 2006.godine, nakon što ga je Narodna skupština usvojila na posebnoj sednici 30.septembra 2006.godine i građani potvrdili na referendum 28. i 29.oktobra 2006.godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading