Lončar: Gde su sada "Lekari bez granica" da pomognu?!

Autor:

Vesti

30.11.2018

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je na lečenju 350 pacijenata i oni ne mogu da prežive ukoliko nema lekova, kiseonika, hrane, upozorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je ocenio i da su Srbima na KiM ugrožena osnovna ljudska prava, a to su pravo na život, na lečenje, na hranu.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Zlatibor Lončar sa saradnicima

Lončar se upitao gde su sada sve one humanitarne organizacije i Lekari bez granica, koji su svakodnevno dolazili kod njega da se raspituju da li će biti vakcina i lekova za migrante.

- Naravno da je Srbija sve to obezbedila za migrante. Država Srbija i sada je kupila sve što je neophodno za lečenje pacijenata na KiM, ne tražimo da nam iko išta pokloni. Nama treba samo neko da nam pomogne da se to dostavi - rekao je ministar i dodao da nije tačna izjava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da ima dovoljno lekova na severu Kosmeta, jer ceo svet zna da "nije pustio da uđe na KiM nijedan kamion s lekovima" i da čak mesec dana nije data dozvola da uđe kiseonik na KiM.

LONČAR: Gde su sada humanitarne organizacije koje su svakodnevno dolazile da se raspituju da li će biti vakcina i lekova za migrante

On ističe da se u narednom periodu mogu očekivati nestašice kiseonika, terapije koja ima kratak rok trajanja, biće samo lekova koji imaju duži rok trajanja i koje apoteke i zdravstvene ustanove na KiM imaju na zalihama.

U Kosovskoj Mitrovici u petak su protestovali zdravstveni radnici kako bi ukazali na katastrofalne posledice odluke Prištine o taksama na proizvode iz Srbije, što je blokiralo dopremanje lekova i sanitetskog materijala iz centralne Srbije na KiM.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading