Slobi mozak ostao u Hagu! BBC otkrio najveću hašku misteriju

Autor:

Vesti

30.11.2018

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Milošević sahranjen je 18. marta 2006. ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, ali bez mozga! I to bukvalno! Mozak bivšeg predsednika Srbije i nekadašnje SR Jugoslavije, po svemu sudeći, ostao je u Hagu pre nego što je njegovo telo predato porodici. Familija ga je sahranila verovatno i ne znajući da su holandski patolozi ostavili Slobin mozak zbog dodatnih analiza.

Slobodan Milošević

ČUDNA AUTOPSIJA

Ovu bizarnu priču objavio je britanski BBC, navodeći da je potvrdu za nju dobio od više osoba koje su u vreme Miloševićeve smrti bile angažovane u Međunarodnom krivičnom tribunalu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Prema toj priči, posle smrti 11. marta, Hag je telo isporučio porodici, ali je mozak zadržan na Holandskom forenzičkom institutu (NPI) u Hagu.

Miloševićevo telo je, u okviru istrage koju je paralelno sa holandskim vlastima sproveo Tribunal, podvrgnuto autopsiji, a potom je u zatvorenom kovčegu predato Miloševićevom sinu Marku, koji je tada doleteo iz Moskve da ga preuzme.

Ipak, holandski patolozi su odlučili da obave i dubinsku toksikološku analizu mozga, jer se pojedini otrovi najduže zadržavaju u moždanom tkivu, a za takvu analizu je bilo neophodno više vremena, tako da je mozak bivšeg srpskog predsednika ostao u Institutu.

U institutu u Hagu potvrdili da imaju pravo da zadrže uzorke zbog analiza

Kristijan Šartije, portparol Tribunala te 2006. godine, potpuno je siguran u te tvrdnje.

- Sećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo posle i da li je mozak vraćen porodici ceo ili u delovima, a možda je ostao na institutu, ili je uništen - rekao je Šartije novinaru britanske TV kuće.

Sličnu priču dala je i Florans Artman, portparolka glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte.

- Zbog strogih holandskih zakona o privatnosti nismo mogli da proverimo da li je u Hagu ostao samo mozak ili još neki delovi tela. Takvu informaciju mogu da dobiju samo holandski i srpski državni organi ili članovi porodice - rekla je Artmanova.

HOLANĐANI BEZ ODBRANE

U Holandskom forenzičkom institutu nisu želeli ni da potvrde, ali ni da demantuju tvrdnje Artmanove i Šartijea.

- Nažalost, nije nam dozvoljeno da dajemo informacije o pojedinačnim slučajevima, osim na zahtev ovlašćenih pravnih lica. Uopšteno govoreći, institut ima pravo da zadrži određene uzorke radi daljih pretraga, na primer za toksikološke analize - poručila je Kimi Džensen, portparolka Holandskog forenzičkog instituta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading