JOKSIMOVIĆEVA: Nećemo dobiti odštetu od Prištine, ali ćemo pokrenuti sve da zaštitimo svoje interese!

Autor: Tanjug

Vesti

29.11.2018

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras da ne možemo da dobijemo nikakvu odštetu zbog mera Prištine, zbog čega su ih, upravo, prištinske vlasti i uvele, ali da će Srbija sve ostale mehanizme koji su joj na raspolaganju pokrenuti kako bi zaštitila svoje interese.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Jadranka Joksimović

Joksimović je, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, rekla da Priština, kao entitet samoproklamovane državnosti, nije članica brojnih međunarodnih organizacija i merama poručuje Srbiji, ali i EU, da želi da oni reše probleme u ime tzv. Kosova i vrši pritisak i na Uniju.

- To je, između ostalog, jedan od političkih motiva za ovu potpuno neekonomsku i politički motivisanu meru, koja je usmerena protiv interesa Srbije, ali i BiH, a pre svega protiv interesa građana na KiM. Najviše Srba, ali i Roma, Goranaca, Albanca, koji su taoci režima i politike koja se odmetnula od evropskih vrednosti - rekla je ministarka. 

Podsetila je da je Beograd pokrenuo proces diskusije o problemu unutar CEFTE, koja nema način da preduzme direktne mere protiv neke od partnera, i da će se ići na arbitražu, ukoliko se problem ne reši u predviđenom roku.

Joksimović je ukazala da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), ključni dokument koji je prekršen antievropskim merama Prištine.

- Kada Albanci spaljuju srpsku robu, oni spaljuju evrospke vrednosti slobodne trgovine - podvukla je.

Kako je rekla, Priština je 2015. godine potpisala S SP sa EU i to je njihov domet mogućeg ugovornog odnosa sa Unijom, s obzirom da pet država članica nije priznalo Kosovo. 

- Mi ćemo na aktivan, diplomatski način pokrenuti to pitanje, nadamo se uz podršku zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo i koje će biti otvorene da podrže ne samo regionalnu saradnju, već i temeljne evropske vrednosti - rekla je Joksimović.

Dodala je da je Srbija delovala u tri pravca, ali ne i unilateralno, već kao odgovorna država, koja doprinosi poretku mira i bezbednosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading