Oštre mere Zapada zbog sulude odluke Prištine: NATO hapsi Haradinaja!

Autor:

Vesti

30.11.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijeru tzv. države Kosovo Ramušu Haradinaju došao je kraj i umesto bednog pokušaja građenja političke karijere sve mu je bliži odlazak na robiju, potvrđuju sagovornici Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Uvođenjem anticivilizacijske blokade na svu srpsku robu, bivši OVK terorista žestoko se zamerio zapadnim sponzorima, pre svega SAD, koje kontrolišu NATO, jer im je zakomplikovao pokušaj da stave tačku na kosovsko pitanje kroz kompromis sa Beogradom. Poziv da hitno ukine takse na srpsku robu te da se vrati za pregovarački sto prvo mu je, uvijen u diplomatsku oblandu, uputio američki državni sekretar Majk Pompeo, da bi zatim to isto ponovio i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, najveći zagovornik brisanja crvenih linija. Na kraju, Haradinaju je zapretio i NATO admiral Džejms Fogo: Kosovo ide u izolaciju ako se ne ukinu takse!

NA ŽIVOTNOJ KLACKALICI

Za one koji umeju da čitaju između redova sasvim je jasno da je kec u rukavu SAD i NATO zločinačka prošlost Ramuša Haradinaja i njegovih partnera te da vrlo lako mogu da ga sklone optužnicom pred Specijalnim sudom za zločine OVK, hapšenjem i isporučivanjem u Hag.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

MOJ STAV Ivica Dačić, šef diplomatije

Daj bože da je to tako, ja nešto ne verujem. Da nije bilo NATO bombi, nikad oni ovo ne bi postali, ali tih bombi više nema i moraju da shvate da se sada vodi politička bitka

- Šta zapravo želite da ostvarite tim porezom? - upitao je Haradinaja komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora u Prištini.

Drecun: Haradinaj bi po komandnoj odgovornosti morao da se nađe na optužnici zajedno sa Tačijem

General NATO je takođe spomenuo da treba težiti evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

 

 

- Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova - rekao je Fogo, odnosno upozorio je Haradinaja da, ukoliko se ne urazumi, odlazi u zatvor.

Studenti sa selotejpom preko usta

Bez ijedne izgovorene reči i sa selotejpom preko usta na kom je pisalo EU, studenti Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su protest u severnom delu tog grada kako bi apelovali na međunarodnu zajednicu da "pređe sa reči na dela".

- Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će sutra i narednih dana naš poklič i vapaj biti gromoglasniji - stoji u saopštenju studenata koje je prisutnima, na znakovnom jeziku, pročitala studentkinja Neda Vukomanović.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić za Srpski telegraf podvlači da je jedna od prvih mera koje NATO, odnosno Amerikanci, može da sprovede hapšenje Haradinaja za zločine koje je počinio.

- Upozorenja koja su stigla od Amerikanaca treba shvatiti vrlo ozbiljno. Oni znaju sve o prištinskom rukovodstvu i njihovoj prošlosti, a ni njihova sadašnjost nije mnogo svetlija. Drugo, Kosovo živi od međunarodne pomoći, a ne od svoje privrede i zamislite šta bi bilo da im pre svega SAD ukinu pomoć, ne bi mogli da se izvuku iz siromaštva - smatra Dragišić.

Upozorenja koja su stigla od Amerikanaca treba shvatiti vrlo ozbiljno

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da će Haradinaj biti na optužnici.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić zadovoljan izjavom američkog državnog sekretara, ali...

Predsednik Srbije je zadovoljan izjavom američkog državnog sekretara Majka Pompea o tome da Priština mora da ukine takse, ali naglašava da Beograd i Priština nisu ni blizu bilo kakvog konačnog dogovora.

- Američki stav o taksama je korektan. Ali, Amerika ima drugačiji odnos prema Kosovu, za njih su oni nezavisna država, za nas nisu. Važno je govoriti da treba naći kompromis, ali to nije moguće, ni oko CEFTA ni oko Briselskog sporazuma. Teško je postići bilo kakav kompromis - rekao je Vučić u Zrenjaninu. Povodom teksta Ramuša Haradinaja u Vašington postu i njegove tvrdnje da je Vučić spreman da prizna nezavisnost Kosova u zamenu za deo teritorije KiM, predsednik Srbije je rekao da "ima pametnija posla" i ocenio da je taj članak poslužio da se prikaže povezanost Srba i Rusa američkoj javnosti.

- Oni pominju Ruse svaki put kada napadnu Srbiju. Mi smo ponosni na naše prijateljstvo sa Rusijom. Samo ne znam zašto je toliko Tači jurio Putina po Parizu - kazao je Vučić.

- Prikupili smo više od 3.500 raznih kredibilnih dokumenata u zonama Dukađini i Drenica i Haradinaj bi po komandnoj odgovornosti morao da se nađe na optužnici zajedno sa Tačijem - podvukao je Drecun.

Albanci merkaju Severnu Mitrovicu

U Južnoj Mitrovici održana je vanredna sednica Skupštine opštine na kojoj je razmatrana inicijativa o ponovnom ujedinjenju severne i južne opštine Mitrovica. Taj predlog izneo je gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri. Zahtev je upućen Prištini.

IZOLACIJA U SVAKOM POGLEDU

To što je admiral Fogo spomenuo izolaciju Kosova kao mogućnost ako ne ukinu takse znači da je o tome bilo govora u centrali NATO, gde glavnu reč vode SAD i Velika Britanija, ističe potpukovnik u penziji Ljuban Karan.

Karan: NATO može da izoluje Kosovo u svakom pogledu, preko Unmika, Euleksa i Kfora

- Fogo nije ličnost koja može doneti takvu odluku, ali ga očito muče neka pitanja jer će on biti zadužen da ih sprovede u praksi. NATO, naravno, može da izoluje Kosovo u svakom pogledu. Preko Unmika i Euleksa može da se donese niz administrativnih mera i zabrana u vezi sa trgovinom, donacijama, vojnom saradnjom, naučnim vezama, viznom režimu i drugim konkretnim stvarima čiju realizaciju može da kontroliše Kfor kako se ne bi kršile u praksi - zaključuje Karan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
aca

30.11.2018 14:05

Pocrkace ljudi od gladi dok se primene te ostre mere zapada.