Podelite Kosovo - TA PRIČA MORA DA SE ZAVRŠI U 2019: Trampov savetnik poručio Tačiju

Autor:

Vesti

29.11.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podela Kosova mora biti realizovana tokom 2019. godine, poruka je koju je juče u Vašingtonu čuo predsednik tzv. države Kosovo Hašim Tači, koji je "zamoljen" da stav Bele kuće prenese i ostalim političkim činiocima na vlasti u Prištini, pre svih Ramušu Haradinaju, predsedniku vlade tzv. države Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton, Trampov savetnik

Tači, koji je na američkoj turneji od ponedeljka, razgovarao je juče sa Trampovim savetnikom na nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom. Baš kao što mu je dan ranije državni sekretar Majk Pompeo rekao da Amerika insistira na ukidanju taksi na srpsku robu, kao i da Vašington nema crvenih linija kada je o dijalogu Beograda i Priština, još jasnije instrukcije dobio je Bolton.

Albanci se neće protiviti razgraničenju, oni žele da se otarase severnog dela Kosova

Srđan Perišić, geopolitičar

- Sreo sam se sa Hašimom Tačijem danas u Beloj kući. Dogovorili smo se da je sada vreme za Kosovo i Srbiju da postignu sporazum. SAD su spremne da pomognu stranama da postignu ovaj istorijski cilj - napisao je Bolton na Tviteru.

VREME PROMENA

Trampov savetnik očigledno ni za jotu nije promenio stavove i poruke za koje se zalagao i pre nego što je postao deo Trampove administracije. Da je došlo vreme promena u politici Bele kuće prema Prištini, koja će ubuduće morati da nauči da gubi, Bolton je najavio krajem jula tokom razgovara sa srpskim šefom diplomatije.

Kosnet umesto Delavija

Diplomata Filip Kosnet položio je zakletvu kao novi američki ambasador u Prištini. On će na mestu ambasadora SAD u Prištini zameniti Grega Delavija, a sebe predstavlja kao nekog ko može da inspiriše na inovativna rešenja nacionalnih problema.

- I verujem da zajednice i pojedinci moraju da iskreno razmotre svoju prošlost kako bi zajedno gradili svetlu budućnost - poručio je Kosnet i dodao da je pre 15 godina služio u američkoj diplomatskoj misiji u Prištini.

- Bolton je rekao da je Trampova administracija smatrala da je dosadašnja politika SAD prema Balkanu bila rukovođena autopilotom, politikom koja je bila definisana pre 20-30 godina i da će se taj sistem promeniti. Situacija se promenila, sada je Priština ta koja će biti pod pritiscima i koja će morati da popusti - rekao je Dačić, koji je tada pored Boltona razgovarao i sa Džaredom Kušnerom, višim savetnikom predsednika SAD i mužem Trampove ćerke Ivanke.

Radun: Izjave Pompea i Boltona pokazuju da se vrši pritisak na Prištinu

POSTUPI PO NAREĐENJU

Geopolitičar Srđan Perišić za Srpski telegraf kaže da je Bolton glavni zagovornik kompromisa Srba i Albanaca.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Hašim Tači

- Njegova poruka je izuzetno važna. Albanci se neće protiviti razgraničenju, oni žele da se otarase severnog dela Kosova, koje je većinsko srpsko, jer im je teret, ali pod uslovom da ih Srbija prizna i da uđu u međunarodne organizacije. Ključno je da u priču o razgraničenju uvedemo Rusiju da ne bismo doživeli poraz, s obzirom na to da je ceo Zapad suštinski na strani Prištine, bez obzira na želju Boltona da dođe do kompromisa - objašnjava Perišić.

10 GODINA PROŠLO OTKAD JE KOSOVO JEDNOSTRANO PROGLASILO NEZAVISNOST

Analitičar Branko Radun za naš list dodaje da u ovom trenutku zbog zakomplikovane situacije nije moguće da dođe do konačnog dogovora, a da je pitanje da li rešenje može da se postigne sledeće godine.

- Izjave Pompea i Boltona ohrabrujuće su jer pokazuju da se tu ipak vrši neki pritisak na Prištinu i, ako taj pritisak nije samo retorički nego ozbiljan, Albanci će uraditi ono što im kažu - zaključuje Radun.

Foto: Tanjug/AP

Pompeo: Vreme za istorijski sporazum

Tači je u Vašingtonu razgovarao i sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je Tačiju rekao je sada istorijska šansa da se postigne dogovor Srba i Albanaca. Istovremeno, Pompeo je zahtevao od Prištine da ukine carine u iznosu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

- Normalizacija odnosa jedini je način da se otvori put za obe zemlje ka budućim integracijama u zajednicu zapadnih država - saopštila je portparol Stejt departmenta Heder 

REAKCIJE

RepublikaFoto: www.twitter.com/German Mission to UN ‏ Verified account

Tomas Šib, NEMAČKI AMBASADOR

Dijalog trenutno nije u dobrom stanju, što je očigledno. Treba da učinimo sve da se obnovi dijalog i da ponovo u njemu napredujemo. Ima toliko pitanja o kojima treba razgovarati

RepublikaFoto: Printskrin/N1

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

EU nije u stanju da izgura postizanje trajnog rešenja kosovskog pitanja, a za Zapad je problem što jačaju argumenti Srbije, što državnost Kosova nije potvrđena, već ide u drugom pravcu

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Jelena Milić, Centar za evroatlantske studije

Kosovski politički vrh, ali i društvo, pogubilo se i povlače vrlo opasne mere. Oni sada ucenjuju svoje sponzore i one koji su ih priznali i dovode ih u neprijatnu situaciju

Milena Lazarević, Centar za evropske politike

Države u regionu moraju da zaustave trenutni trend zaoštravanja odnosa i političkog dijaloga, jer će u suprotnom svi biti na gubitku i u pogledu procesa evropskih integracija

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading