Slike tuge: Ovako je trenutno na Kosovu, nestašica svega na sve strane

Autor: Republika

Vesti

25.11.2018

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno namirnica, ali građani kažu da se već osećaju nestašice pojedinih lekova, ne samo u državnim već i u privatnim apotekama.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slika sa lica mesta

Nakon tenzija u petak kada su kosovske jedinice upale u severnu Mitrovicu i uhapsile četiri osobe, u tom gradu je danas mirno.

Međutim, kako pokazuju fotografije, kiosci su prazni, srpske štampe nema, a nema ni prodavaca na pijaci. Kako navodi reporter Prve televizije, namirnice ne dolaze preko administrativnog prelaza Jarinje, ali nestašice nema jer se koriste rezerve. Ipak, blokada zbog uvođenja taksi važi i za lekove, sanitetski materijal i kiseonika, čijih rezervi ima za još samo nekoliko dana.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Kako je za Prvu televiziju rekao Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku rezerve kiseonika su za još pet-šest dana funkcionisanja.

- Pojedinih lekova 10-12 dana, pa će i oni početi da nedostaju i onda će lečenje naših bolesnika da bude maksimalno ugroženo. Priština je postavila blokadu i ukinula osnovna ljudska prava našim pacijentima i uopšte građana – pravo na lečenje, fundamentalno pravo na život - rekao je on.

Dragana Rašić iz severnog dela Kosovske Mitrovice je rekla Tanjugu da već nema pojedinih osnovnih lekova - antibiotika i analgetika, na primer jugocilina i urbazona. - Već je sve otišlo. Cene su povišene u privatnim apotekama. Što se tiče naših lekova, zbog uvoza u prethodnih godinu dana, ako hoćemo da uzmemo lekove na recept, moramo da idemo u Rašku. - objašnjava ona i podseća da su u centralnim delovima KiM već od ranije poskupeli lekovi.

Mitrovčanka iz južnog dela grada je rekla da nema svih lekova ni kod privatnika i da se već oseća nestašica, ali da apotekari nisu podigli cene.

- Nema svih lekova koje tražim, na primer, nema insulina 1 i 2, glukofaza, nifelata, lasiksa... U državnoj apoteci nema lekova, sad sam dala 1.000 dinara za lek za ešerihiju koli - rekla Tanjugu.

Penzioner Zoran Katić kaže da je u severnom delu grada "sve pod kontrolom" i da za sada ima dovoljno hrane i da među građanima nema tenzije.

- Imamo svega, niko nas ne dira za sada, sve je dobro. Ja radim na pijaci, juče su na tezgama zajedno prodavali i pazarili Srbi i Albanci i niko nikog nije dirao. To prave tamo oni u Prištini, da bi opravdali sebe, jer su izgubili - kaže on. Kako prenose mediji, kosovska policija uhapsila je danas dve osobe koje su iz centralne Srbije ulazile na KiM i kod sebe imale pedeset kilograma meda i jedanaest litara rakije.

- Med i rakija pronađeni su u njihovom vozilu. Muškarac i žena poslati su u pritvor - navela je policija.

U saopštenju se dodaje da je odluku o pritvoru donelo tužilaštvo. Podsetimo, pritvor u trajanju od 30 dana određen je i četvorici uhapšenih Srba, koje su priparnici ROSU priveli zbog navodne umešanosti u ubisto lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading