Lider Narodne stranke u frci zbog suđenja: Jeremića čeka pakao u Njujorku!

Autor:

Vesti

24.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pakuje kofere kako bi u utorak 27. novembra pred američkim sudom svedočio u procesu protiv svog prijatelja, inače bivšeg ministra policije Hongkonga Patrika Hoa, koji se sumnjiči za pranje skoro tri miliona dolara i trgovinu oružjem.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vuk Jeremić

Jeremiću se sprema pakao, pošto će morati do najsitnijih detalja da objasni sve veze sa ovim kriminalcem, kome suđenje počinje dan ranije.

PRANJE PARA

Podsetimo, Ho je pritvoren novembra prošle godine dok je bio generalni sekretar u "Čajna enerdži fand komitiju" (China Energy Fund Committee - CEFC). Utvrđeno je da je ova kompanija Jeremićevom Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i njegovoj firmi "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting" na račune prenela oko 5,3 miliona dolara.

Kratke noge u Vuka

U kakvoj se panici nalazi Jeremić svedoči i to što je u samo šest meseci u dva navrata na televiziji N1 rekao dve potpuno suprotne stvari. Kako je pisao Srpski telegraf, Jeremić je u maju izjavio da su njega i njegove firme finansirale obe kompanije Hoa (CEFC i "Čajna enerdži"), da bi nedavno rekao kako je CIRS i njegovu PR firmu finansirala kompanija CEFC, ali ne i institut na čijem se čelu nalazi Ho.

Kako su izveštavali mediji odmah po hapšenju Hoa, Jeremić je bio bled kao krpa od straha, a njegovi bliski saradnici u to vreme govorili su da je pobesneo i prestao da im se javlja.

Sud zanimaju poslovi Jeremića i Hoa, a ne njihovo prijateljstvo

Marko Matić, Antidot

- Iako je imao obaveze u Srbiji, on je naprasno otišao u Njujork na nedelju dana, što je produbilo sumnju da je verovatno upleten u nešto što je u sukobu sa pravom - pisalo se tada o Jeremićevom iznenadnom odlasku u SAD.

Vladimir Orlić, poslanik SNS

- Jeremić deluje naročito uplašeno i zabrinuto u poslednje vreme jer je svestan da će u Njujorku morati da odgovori na ozbiljna pitanja. U Srbiji odbija da odgovori na pitanje za kakve je usluge dobio milione od belosvetskih kriminalaca, pa ćemo videti koliko će biti hrabar pred američkim sudom

IZBEGAVA ODGOVORE

Komentarišući očiglednu agoniju koja mu se sprema, Marko Matić iz antikorupcijske mreže Antidot kaže za Srpski telegraf da se nada da će njihovo zajedničko pojavljivanje pred sudom konačno biti prilika da čujemo odgovore na sva pitanja koje Jeremić već pune dve godine izbegava.

- Uprkos njegovim tvrdnjama da će na suđenju svom finansijeru svedočiti "o nebitnim detaljima u vezi sa njihovim poznanstvom", jasno je da će sud mnogo više zanimati informacije o njihovim zajedničkim poslovima. Poznato je da je Jeremić bio Hoov savetnik za poslove u Africi i to baš u vreme kada je optuženi tajkun počinio krivična dela za koja mu se sudi, a u istom periodu je Jeremiću uplaćivao novac za te konsultantske usluge - objašnjava Matić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading