Godinu dana od uvođenja elektronskog recepta: Prezadovoljni milioni pacijenata

Autor: Republika

Vesti

21.11.2018

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usluga eRecept, lekarima omogućava da hroničnim bolesnicima istovremeno elektronski izdaju do 6 mesečnih recepata, koji se mogu iskoristiti najkasnije do dana u mesecu koji lekar naznači na receptu. Pacijent te lekove može da podigne u bilo kojoj apoteci u Srbiji, bez odlaska kod lekara.

RepublikaFoto: Promo foto
Erecept

Za godinu dana od uvođenja usluge, izdato je više od 60 miliona eRecepata, propisano 4,5 miliona eTerapija, obnovljivih terapija u periodu od 2 do 6 meseci. Procenjeno je da  2,5 milionaljudi od 2 do 6 puta manje odlaze kod lekara zbog recepta.

Dok su u sistemu obuhvaćene 163 ustanove primarne zaštite, 10.100 lekara, 3.500 apoteka i 6.700 farmaceuta širom Srbije.

Prednosti koje je donela ova usluga, ogledaju se u tome da, lekari imaju više vremena da se posvete pacijentima, preventivnim i sistematskim pregledima.

Smanjeni su administrativni poslovi u vezi sa izdavanjem recepata. Za više od 30 odsto se smanjio broj kratkih poseta lekaru od strane pacijenata. Projekat su realizovali Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Republučki fond za zdravstveno osiguranje i on je od 1. jula 2018. godine, primenjen u celoj Srbiji.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić ovim povodom posetiće sutra Dom zdravlja „Dr Milutin Ivković", na opštini Palilula, u 10.00 časova.

Demonstraciji rada ove usluge prisustvovaće i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, profesor Sanja Radojević Škodrić i direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković", Aleksandar Stojanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading