SKANDAL: SAD, Britanija i Turska pritiskaju afričke zemlje da glasaju za prijem tzv. "Kosova" u Interpol

Autor: Republika

Vesti

19.11.2018

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Turska vrše snažan pritisak, pre svega na pojedine afričke države, da glasaju za prijem takozvanog "Kosova" u Interpol. Zadatak nekih članova delegacija ove tri zemalje je da, u pauzama zasedanja Generalne skupštine Interpola, u stopu prate predstavnike iz Afrike kako bi ih, uz brojne pretnje, naterali da podrže tokom glasanja tzv. "Kosovo".

RepublikaFoto: Tanjug/MUP
Stefanović i Daki Duan, šef kineske delegacije na Generalnoj skupštini Interpola

Ovo su, našem izvoru u Dubaiju, otkrili predstavnici Gvineje koji kažu da su oni samo jedna od afričkih zemalja koja je juče i danas izložena snažnim pritiscima da podrže Prištinu. Sličan problem, kako otkriva naš izvor, imali su i članovi delegacija iz nekih drugih delova sveta, poput Bahreina.

- Bukvalno se ne odvajaju od predstavnika pojedinih država i uz brojne pretnje i pritiske pokušavaju da ih nateraju da podrže takozvano "Kosovo". Prate ih po restoranima, hodnicima, a za njima idu čak i u toalet. Predstavnici zemalja koje su izložene pritiscima su šokirani navalentošću i činjenicom da ne prezaju ni od čega kako bi ih ucenili i promenili njihovu odluku - navodi naš izvor.

Podsećamo, u Dubaiju je juče počelo zasedanje 87. Generalne skupštine Interpola na kojoj će se razmatrati i zahtev tzv. "Kosova" za prijem u ovo policijsku organizaciju. Već prvi dan zasedanja obeležili su brojni skandali.

Foto: MUP Srbije

Jučerašnje zasedanje Generalne skupštine Interpola obeležilile su brojne provokacije prištinske delegacije na račun predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. U jednom trenutku član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, nasrnuo je i na šefa srpskog Interpola.

Takođe, poptuno mimo procedura Generalni sekretarijat Interpola preuzeo je predsedavanje 87. zasedanjem Generalne skupštine, a generalni sekretar Jirgen Štok je u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje posvetio ostavci doskorašnjeg predsednika Interpola Meng Hongveja.

Umesto da Južnokorejanac Kim Džong Jang vodi sednicu Generalne skupštine, što je bio isključivo njegov zadatak, on je reč predao savetnici za pravna pitanja Amerikanki Meri Rodrigez koja je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujući i prigovore Srbije, koje su iznele primedbe na program rada ovogodišnje Generalne skupštine.

Ona je grubo prekršila pravila i procedure Interpola i na sebi svojstven način je vodila sednicu, ne uvažavajući primebde koje jasno ukazuju na kršenje medjunarodnog prava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading