Rusi traže pravdu: Haškim sudijama treba suditi zbog kazni Srbima!

Autor: I. ŽIGIĆ

Vesti

19.11.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska istoričarka Jelena Guskova, koja je jedan od autora knjige "General Mladić: poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti", smatra da je došlo vreme da haški tužioci odgovaraju zbog nepravednih presuda izrečenih Srbima.

RepublikaFoto: youtube.com/ TVKopernikus
Jelena Guskova

- U svakom svom govoru i intervjuu uvek pričam da sudije koje su sudile u Haškom tribunalu nepravedno i pravile antisrpske zaključke treba da budu izvedene da se njima sudi. Trebalo bi da se oformi neki novi međunarodni organ koji bi proverio rad Haškog tribunala od početka do kraja i svi koji su nepravedno sudili trebalo bi da budu osuđeni - ističe Zaharova u razgovoru za Srpski telegraf.

*Činjenica je da su Srbi osuđeni na ukupno 1.200 godina robije, što je tri puta manje nego kazna, dok su Hrvati, Albanci i Bošnjaci svi zajedno osuđeni na ukupno tri puta

- Upravo po rezultatima koje navodite, sa kojima sam i te kako upoznata, vidi se koliko je nepravedno radio tribunal.

Rusija je uz Ratka

U knjizi o Ratku Mladiću dosta se bavite činjenicom da je vaša država stala iza njega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

- Jeste najznačajnije u ovom zborniku predstavljanje pozicije ruske vlasti po pitanju slučaja Ratka Mladića. Pozicija Rusije i Ministarstva spoljnih poslova sada je predstavljena srpskoj javnosti. Ovde je istina koju podržava Rusija u Savetu bezbednosti, pre svega kao stalni član, i odnos prema Tribunalu se vidi preko izjava ruskih diplomata.

*Verujete li ipak da će sve te sudije ikada izaći pred lice pravde, da će se zaista osnovati neki sud i da će dovesti u pitanje njihove postupke? 

- Ne bih prognozirala da li će zaista do tako nečega i doći, ali verujem u snagu ljudske volje i snage. Ako nešto budemo radili po tom pitanju, možemo nešto i da uradimo. Zato bi svako sa svoje pozicije trebalo da se bori za tu istinu.

*U Hagu je jedan sprat oslobođen za albanske zločince kojima će se suditi.

- Iako se već neko vreme mogu čuti te priče, zasad ne verujem u to. Haški tribunal je završio svoj rad i nema ovlašćenje za ponovno suđenje, čak i tih albanskih oficira i vojnika.

Tribunal je oformljen samo da bi se opravdalo NATO bombardovanja

*Trebalo je samo predstaviti Srbe kao zločince?

- Pokazalo se da je Haški sud i oformljen samo da bi se opravdalo NATO bombardovanje Srbije, ali nisu još uvek to uspeli da dokažu. Zato je i NATO sada u takvom stanju da razmatra šta još da preduzme kako bi dokazao da su Srbi krivi i da je napad bio opravdan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading