POZNATI PITANJIMA REŠETALI LJUBIVOJA RŠUMOVIĆA: Star sam za politiku, al' još mogu da podjebavam

Autor:

Vesti

20.10.2018

03:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubivoje Ršumović je ove godine proslavio 80 godina života i šest decenija književnog rada! Jedan od najvećih srpskih pesnika današnjice za Srpski telegraf odgovara na pitanja poznatih i britko komentariše zašto se umešao u politiku i gde smo kao narod dogurali, od koga nam zavisi hoćemo li udalj ili u ambis i poručuje da će se boriti da urbanistički haos rodnog Zlatibora ne metastazira na okolne bregove i šumarke. Ršum otkriva i kako je jednom ostao bez brkova!

RepublikaFoto: ST/ V. Lukić
Ljubivoje Ršumović

Vanja Vukić, SPS

*Kako bi se završila pesma da se deseti gusar nije istopio?

- Taj koji se nije istopio,

Bunike je popio,

Viknuo: O nou! Nou!

I otišao u rijaliti-šou!

Jovan Marić, psihijatar

Foto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Matija Bećković

* Kako uspevate sve ove silne godine da budete uvek kreativni i duhoviti?

- Trudim se da opravdam mitologiju o nama Zlatiborcima!


* Šta misliš, ko je mlađi od nas dvojice?Matija Bećković, akademik

- Jedan je mlađi, drugi slađi - kako god okreneš, idealna kombinacija!

 

Miljan Damjanović, SRS

*Novine Ršum su koštale osmeh, al' je tiraž bio mali. Kako doći do ozbiljnog tiraža, ali i do većeg broja osmeha?

- Te ozbiljne, radosne, šaljive, uvrnute i mudre novine Ršum uređivali su i pisali moji maloletni sinovi. Trebalo bi i ove današnje, neozbiljne novine dati nekoj radosnoj, šaljivoj, uvrnutoj i mudroj deci da uređuju. Oni bi znali kako!

Sad nas teraju da priznamo kako smo uživali u bombardovanju, inače će opet!

Miloš Vučević, potpredsednik SNS

*Da li je to što ste rešili da počnete da se bavite politikom dobra fora ili ostvarenje dečačkog sna?

- Ja se ne bavim politikom, nego se politika bavi mnome. Kad sam shvatio da politika može da bude glupa, kratkovida, da ne dozvoljava da se ostvari jedan moj dečački san, o gondoli koja prevozi đake pešake do škole i natrag, morao sam da se umešam. Ne da se bavim, star sam za to, nego da podjebavam, to još mogu!

Foto: youtube.com/Nas gost

Toma Fila, advokat

*Hoćeš li ti jednom da se umoriš?

- Dragi Tomo, očekujem da me braniš i hrabriš, a ne da postavljaš takva pitanja.

Slobodan Milosavljević, DS

*Šta britko i lucidno zlatiborsko pero ima reći na urbanistički haos u centru najlepše srpske planine?

- Ne mora čovek biti lucidan da bi to prepoznao kao ludilo. Vi ste primer, kao i ja! Ja se jedino nadam, i boriću se, da to ne metastazira na okolne bregove i šumarke, proplanke i zakose, suvate i gajeve, konjodere i careva polja. Zlatibor će, naravno, ostati vazdušna banja, jer on to nije zbog onih skalamerija koje su natrpane oko jezera, već zbog jedinstvene konstelacije minerala u zemlji, vodi i vazduhu, koja takva postoji još samo na jednom mestu u Severnoj Americi! Bićemo, dakle, zdravi i uzbrdo brzi, ali ćemo nositi sve tamnije naočari da ne gledamo ta rugla građevinska!

Milan Živadinović, fudbalski trener

*Kako smo od naroda koji je čitao, pisao pesme, bavio se obrazovanjem i sportom ovako degradirali?

- Ja bih, Milanče, počeo od naroda koji je pevao uz gusle, pa naovamo do današnjeg naroda, do mojih sinova i unuka koji pevaju uz tablete i ajfone... Pa ćemo ići dalje do njihove dece, tog budućeg naroda, u kome ćemo i mi živeti kao uspomene. Oni će pevati uz neke virtuelne instrumente, igrati neke virtuelne igre, a biti takođe vešti i talentovani, lepi i radosni... Nije ovo degradacija, ovo je čučanj pred odlučujući skok u ovoj atletici koju zovemo život! Da li će to biti skok uvis, udalj ili u ambis, to me ne pitaj, to zavisi od ovih moćnika koji su nas bombardovali i ovih njihovih dupeuvlaka po Evropi, koji su se popišali po nama! Sad nas teraju da priznamo kako smo uživali u tome, inače će opet!

Foto: youtube.com/Bili Piton

Svetlana Kitić, najbolja rukometašica u istoriji

*Pošto ga ceo život znam sa brkovima, zanima me da li je nekad probao da ih ne nosi?

- Ceco, ovo ću samo tebi reći, nemoj širiti dalje. Jednom sam izgubio brkove za opkladu. Igrao sam šah sa komšijom koga sam redovno pobeđivao, tako da se on naljutio i opkladio se sa mnom da će me te večeri pobediti. On da mi plati večeru u svom restoranu, a ja da obrijem brkove! Možeš misliti kakva je cicija, toliko mu je bilo žao večere da me pobedio! I kao čovek koji zna šta je dug časti, te noći sam obrijao brkove. Bio sam toliko ružan bez brkova da sam mesec i po dana "bio kod dede u Čikagu", dok mi nisu nikli novi!

Dejan Popović Tigar, biznismen

*Odrastali smo uz vaše pesme i knjige, imali sretno i bezbrižno detinjstvo u kome ste vi imali značajnu ulogu. Iz susreta sa današnjom decom, kakav je vaš utisak - imaju li isto ushićenje kao što smo ga mi imali ili im kompjuteri kvare čaroliju?

Foto: Privatna arhiva
Dejan Popović Tigar

- Tigre, ne znamo se, pa dajem sebi slobodu da vas posavetujem. Ne laskajte nikad čoveku od 80 godina! Jer taj čovek je imao dedu, pa je imao oca, i obojica su mu govorila: "Boj se onog ko ti povlađuje!" Ako ste vi bili srećni uz moje stihove, zašto mislite da današnja deca ne bi trebalo da budu srećna uz moje tolike knjige, stihove, emisije? Ali, manimo mene, ima danas mladih pesnika, talentovanijih od mene, duhovitijih i zanimljivijih. Ne postoje izvikana "stara dobra vremena", postoje samo OVA vremena, u kojima još živimo i kroz koja prolazimo ka neminovnom kraju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading