POZNATI PITANJIMA REŠETALI MINISTRA PROSVETE: Smanjićemo vršnjačko nasilje u školama!

Vesti

06.10.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kakvu ofanzivu kreće ministarstvo, zašto srpske udžbenike štampaju hrvatski izdavači, koji put je pravi za borbu protiv rijalitija, zašto ne sumnja u to da nastavnici uče decu toleranciji i kakve su šanse da srednje obrazovanje u Srbiji postane obavezno, a da vršnjačko nasilje bude prošlost samo su neka pitanja na koja u intervjuu bez cenzure odgovara ministar prosvete Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

*Kojih pet osnovnih škola u Srbiji biste preporučili kao najbolje?

- Ne postoji egzaktan način vrednovanja škola, osim samohvalisanja i urbanih legendi. Radimo model po kojem će se utvrditi eksterna ocena i kojim će se uspostaviti odnos mogućnosti svakog učenika i ishoda koji on treba da postigne. Video sam mnoge dobre škole širom Srbije, na primer u Blacu, OŠ "Ivo Andrić" u Nišu, "Nada Popović" u Kruševcu...

Vjerica Radeta, poslanica SRS

*Osećate li odgovornost zbog činjenice da za naše đake udžbenike štampaju hrvatski izdavači i da su one pune štamparskih, pravopisnih i istorijskih grešaka? Zar to nije razlog za ostavku?

- Po evropskim standardima tržište udžbenika je postalo dostupno svim izdavačima iz Evrope. BIGZ je kupila hrvatska firma, a pojavile su se i slovenačke i nemačke firme. Suština je da su autori, recenzenti i supervizori domaći. Odlukom Vlade Srbije oformljena je organizaciona jedinica koja se bavi pitanjem nastavnih planova i programa "nacionalnih predmeta" (istorija, geografija, srpski...).

Foto: starsport

Milan Živadinović, fudbalski stručnjak

*Mislim da su rijalitiji kancer srpskog društva, da li se slažete? Da li takvi programi šalju našoj deci poruku da im znanje i obrazovanje nije potrebno u životu?

- Lično se zalažem da se poštuje dozvola koju dobija svaka televizija sa nacionalnom frekvencijom, gde stoji obaveznost emitovanja školskog programa. Ti programi, kada bi televizije ispoštovale uslove za koje su dobile nacionalnu licencu, edukovali bi našu decu.

Predrag Azdejković, gej-aktivista

*Šta će ministarstvo uraditi na senzibilizaciji nastavnika i profesora za rad sa LGBT učenicima?

- Ne znam da su se u nekoj školi učenici deklarisali da su pripadnici LGBT zajednice. U našim školama rade nastavnici i pedagozi čiji je zadatak da uče decu toleranciji i poštovanju različitosti i tuđih prava.

Svetlana Kitić, najbolja svetska rukometašica svih vremena

*S obzirom na to da je pola Srbije nepismeno, zanima me kakve su šanse da i srednje obrazovanje zakonski bude obavezujuće?

- Netačna je tvrdnja da je pola Srbije nepismeno. Velike su šanse da srednje obrazovanje postane obavezno. Mi ćemo to tražiti kada bude tema promene Ustava Srbije. Istovremeno radimo na izgradnji smeštajnih kapaciteta za srednjoškolce, na stvaranju mreže prevoza, kako bi obavezno srednjoškolsko obrazovanje moglo da se ostvari u praksi.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije

*Da li ima nekog napretka u vezi sa racionalizacijom škola, pre svega malih seoskih škola koje pohađa jedno ili dvoje dece?

- Urađen je akt o mreži škola. Ministarstvo prosvete kreće u veliku ofanzivu po tom pitanju. Velika kočnica su neodgovorne lokalne samouprave koje su dužne da urade taj program, a za šta im je rok mart 2019. Ministarstvo prosvete nastaviće da insistira da se to sprovede. Trenutno se radi pilot-projekat u 100 škola za celodnevnu nastavu.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta bezbednosti Educons

*Zašto se iz budžeta Srbije predviđenog za obrazovanje i namenjenog studentskim stipendijama ravnomerno ne izdvaja i za studiranje na privatnim univerzitetima kako bi se budućim studentima omogućilo ravnopravno odlučivanje o izboru fakulteta gde bi presudan bio kvalitet?

- Saglasan sam za kvalitet, a taj kvalitet će biti dokazivan na osnovu indikatora na kojima upravo i radimo. Ti indikatori će biti mišljenje priznatih inostranih univerziteta, kao i poslodavaca. Radi se novi zakon o studentskom standardu, koji to treba da reguliše.

Dušan Džakić, MMA borac

*Da li planirate da preduzmete neke mere kako bi se zaustavilo vršnjačko nasilje u školama?

- Radi se niz mera, funkcionišu međuministarski tim i timovi za suzbijanje nasilja. Sistemski se to dovodi u red, što se vidi u mesečnoj statistici, gde se smanjuje vršnjačko nasilje.

Foto: youtube.com/Televizija Telemark

Marko Parezanović, narodni poslanik SNS

*Mnoge visokoškolske ustanove zloupotrebljavaju autonomiju u svom radu, posebno u finansijskom opterećenju studenata i u broju ispitnih rokova. Da li mislite da studenti treba da imaju veću ulogu u izboru rukovodstva fakulteta i donošenju važnih odluka?

- Po svim evropskim standardima studenti treba da imaju važniju ulogu. Radi se na donošenju novog zakona o studentskom organizovanju, u kojem će to biti uređeno na bolji način.

Lazar Antić, mađioničar Big Lale

*Možete li izgovoriti neku čarobnu formulu ili bez trika uraditi pravu iluziju - da nam svaka škola u Srbiji bude bezbedna od ovih koji nam truju decu?

- Nemam čarobne reči, ali imam čarobnu energiju da popravimo stvari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mala

06.10.2018 06:43

Doci ce stvari na svoje.