POZNATI PITANJIMA REŠETALI BIVŠEG MUFTIJU: Ugljanin dvaput pokrao izbore

Autor: MARIJA SAMOJLOVIĆ

Vesti

29.09.2018

03:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši glavni muftija Islamske zajednice, a danas poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić zamenio je verski poziv politikom kada je, kako kaže, shvatio da zlo dolazi iz političkog delovanja. Zukorlić je ispričao da je njegova misija da bude konstruktivan, da reši goruća pitanja u Raškoj oblasti, da se u pitanje Kosova ne meša direktno jer ne želi da "gura Srbiji prst u oko".

RepublikaFoto: Tanjug
Muamer Zukorlić

Govoreći o predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno veće, Zukorlić kaže da očekuje pobedu ukoliko, kako kaže, ne bude ponovo izbornih mahinacija i krađa kao u slučaju prethodnih izbora na kojima je trijumfovao Sulejman Ugljanin.

Vojislav Šešelj, SRS

* Hoćete li pobediti Sulejmana Ugljanina na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno veće?

- Očekujem pobedu, a preduslov za to je da nadležno ministarstvo obezbedi normalan izborni proces bez manipulacija biračkim spiskom i krađe na izborima, kao što je bila praksa prethodna dva puta, kada je Ugljanin odneo pobedu.

Stefan Stamenkovski, pokret "Zavetnici"

* Da li je vreme da se zakonski sankcioniše delovanje stranke Sulejmana Ugljanina, koji otvoreno zagovara separatizam?

- Ne želim rigidan odnos prema političkim protivnicima, već samo normalan odnos u kome će se građanima Sandžaka omogućiti da se na izborima izjasne i glasaju. Problem je Beograd, koji je ranije pothranjivao Ugljaninovu politiku, a poslednji put to se desilo priznavanjem pokradenih izbora u Tutinu 2014, kada mu je nezakonito dodeljeno BNV. To dokazuje i Ugljaninova izjava iz 1991. da će biti "poslednji Bošnjak koji će pobeći iz Sandžaka", a onda je 1993. prvi pobegao za Tursku, a prema raspoloživim informacijama tadašnja Služba državne bezbednosti ga je otpratila do granice i u povratku dočekala.

Dejan Stojiljković, dramski pisac

* Zašto jednom verskom lideru treba mešanje u politiku?

- To su neodvojive stvari, to je kao da pitate zašto onoga ko predvodi vernike zanima život tih vernika. Nikada nisam sebi dopustio da mi se kao muftiji nametne da ćutim po pitanju važnih političkih pitanja jer bi to bilo neodgovorno prema vernicima. Sada imam samo titulu muftije, a službu sam posle 23 godine napustio jer sam shvatio da opasnost ne dolazi od verskog, već političkog delovanja. Hoću da dokažem da je moguće biti političar, a ne lagati.

Milan Živadinović, fudbalski stručnjak

* Ako bi trebalo da se izjasnite o pitanju Kosova, na čijoj strani biste bili, srpskoj ili albanskoj?

- Između bošnjačkog naroda u Sandžaku i albanskog naroda na Kosovu postoje istorijske, verske i rodbinske veze i svako moje izjavljivanje za i protiv bi izazvalo animozitet na drugoj strani. Moram da mislim o 30.000 Bošnjaka na Kosovu, ali živim u državi Srbiji i ne želim Srbiji da guram prst u oko, već da budem konstruktivan. Ako mogu ikako pomoći, ja sam na raspolaganju, a zalažem se za pomirenje, to je ključni princip moje politike. Nisam navijač, učestvujem ako mogu da pomognem ili sam posmatrač.

Foto: Tanjug
Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović, ministarka

*Koliko vam iskustvo bivšeg muftije pomaže u obavljanju funkcije predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje?

- Stekao sam veliko iskustvo kao predvodnik Islamske zajednice, a najveći deo energije trošio sam upravo na podizanje obrazovnih ustanova, od vrtića do fakulteta. Sada na poziciji predsednika Odbora za nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i dalje učim i to mi je izazov.

Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj

*Da li trenutno u Srbiji postoji politički konsenzus da se krene u ravnomerni regionalni razvoj, sa posebnim usmerenjem na ruralna, brdsko-planinska i pogranična područja?

- Još smo na nivou naslovne politike u toj oblasti, mnogi prepoznaju, zalažu se, ali država još nije smogla snagu da dublje uđe u tu problematiku. Mora se krenuti od greške, od onoga gde je počelo propadanje, a to je napuštanje brdsko-planinskih sela. Ja predlažem poreske olakšice, da se sela iznad 600 metara nadmorske visine oslobode poreza za početak. Moje ideje bliske su zalaganjima gospodina Krkobabića i programu oživljavanja zadrugarstva.

Dževad Galijašević, politički analitičar

* Kojim argumentima biste ubedili političare u BiH da prihvate izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo?

- Svima je jasno da je taj auto-put važan i niko se od značajnih političara BiH tome ne protivi, to su verovatno taoci lokalnih interesa koji bi hteli da auto-put prođe kroz njihovo selo, pa je to problem, a ne ideja o povezivanju Beograda i Sarajeva.

Foto: Medija centar Beograd
Milomir marić

Milomir Marić, novinar

* U kakvom ste srodstvu sa Svetim Savom, pošto ste zemljaci iz Novog Pazara?

- Gospodin Marić ovim pitanjem provocira, ali je prevideo činjenicu da je izjavu o srodstvu sa Svetim Savom dao Sulejman Ugljanin, a ne ja, pa neka njega to pita. Znam da je Sveti Sava rođen u selu nadomak Novog Pazara i eto dokaza da je to parče sandžačke zemlje plodno za velika imena.

Milutin Mrkonjić, SPS

* Kako se snalazite sa više žena i toliko dece (prim. aut. dve žene i osmoro dece)? Meni bi to bio problem.

- Nikada ne govorim o detaljima iz privatnog i bračnog života i dosledan sam u tome. Brojna porodica je složen sistem za koji vam trebaju dodatni talenti i sposobnosti. Porodica sa mnogo dece je najveće bogatstvo i siguran sam da sam mnoge prednosti i vrline stekao upravo jer sam do svoje 11 godine rastao u porodici od 25 članova.

Svetlana Kitić, rukometna legenda

*Slažete li se da je osnova svih religija na ovom svetu ista i da su to mir, ljubav, blagostanje?

- Vrednosti istine i pravde su u temelju svih religija sa verom u jednog boga, a mir, ljubav i blagostanje su plodovi i ukras društva i zajednice kada odgojom uspostavi ove dve temeljne vrednosti.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading