POZNATI PITANJIMA REŠETALI MINISTRA RUŽIĆA: Moramo da legalizujemo prostituciju

Autor:

Vesti

09.06.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od zahteva da se prostitucija legalizuje, ministar državne uprave Branko Ružić nikada neće odustati. U razgovoru za Srpski telegraf objašnjava da bi se usvajanjem zakona položaj žena koje se bave tim poslom poboljšao, dok bi se istovremeno smanjilo nasilje nad ženama. Odgovarajući na pitanja poznatih, ministar je otkrio i da je u mladosti trenirao tenis, ali i ko su po njegovom mišljenju najlepše srpske sportistkinje.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Branko Ružić

Jakša Šćekić, novinar

Više od 30 odsto mladih u Srbiji je bez ikakvog posla, da li imate ideju i predlog kako im omogućiti da razviju neki svoj biznis?

- Mislim da više nego ikada mladi imaju šansu. Vlada i Ministarstvo privrede su od pre par godina pokrenuli program Godina preduzetništva koji na različite načine pomaže novim i postojećim preduzetnicima, bilo kroz bespovratna sredstva, bilo kroz povoljne kredite, savet i edukaciju. Svakako nama kao naciji najviše fali preduzetnički duh, ali ono što me ohrabruje jeste da su mlade generacije svesne promena u svetu i da, ukoliko se ne pokrenu sami, posao neće zakucati na vrata. A mi imamo obavezu da ih podržimo u tome. Uprava koja je nekada bila smatrana kočničarom, sada omogućava otvaranje firme za 24 sata, elektronske servise da ne morate da gubite vreme na šalterima, a da ne govorim o reformisanim inspekcijama, koji su sada više savetodavci, i kada imate toliko mogućnosti da ispravite greške na vreme. Dakle, mladima poručujem: sad ili nikad.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Marijan Rističević, NSS

Kako mislite da regulišete velike dugove u opštinama poput Inđije i Smederevske Palanke, koji su ostali iza prethodne vlasti?

- Veliki dugovi opština jesu problem, ali moramo da se manemo prakse da iz republičkog budžeta pokrivamo gubitke opštinskih budžeta jer to nije način da se problemi reše. Suština je da opštine i gradovi moraju više da se angažuju, a mi u Vladi da im pomognemo da pronađu investitore i da bolje naplaćuju izvorne prihode i da im kroz različite projekte, učeći ih kako, pomognemo da izađu iz takvih situacija.

Trenirao sam tenis i rekreativno igrao fudbal

Velimir Ilić, NS

Zašto se ćuti o izveštajima Državne revizorske institucije u opštinama Nova Varoš i Priboj, koje imaju finansijske probleme?

- Ne, nisam upoznat s obzirom na to da ministarstvo ne prati finansije lokala, a DRI nama ne dostavlja te izveštaje. Na drugoj strani, svako ko je na određenoj javnoj funkciji i vrši posao koji je u interesu građana i raspolaže parama građana, treba svakodnevno da ima na umu odgovornost i da će da istrpi posledice neodgovornog ponašanja, a građani će svakako oceniti taj rad na izborima. Svako ko je novac poreskih obveznika zloupotrebio treba da bude sankcionisan u skladu sa zakonom. Ministarstvo na čijem sam čelu čini sve što može da suzbije inflaciju osnivanja fantomskih preduzeća, koja se koriste za nenamensko trošenje sredstava. Na sreću, toga je sve manje.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ivan Čurković, bivši predsednik Partizana

Znam da volite Partizan, da li vas je navijački adrenalin nekada odveo na drugu stranu?

- Navijački adrenalin me je često odvodio na drugu stranu, ali u pozitivnom smislu zbog velike sreće koju osećam kad moj voljeni klub pobeđuje. Takođe, dešavaju se i tužni trenuci kada gubi.

Maja Gazdić, SNS

Zalažete li se i dalje za legalizaciju prostitucije i zašto?

- Neću skoro promeniti mišljenje jer prostitucija nikad neće biti iskorenjena, a ovakvo stanje šteti ženama koje su primorane da se bave tim poslom. Samim tim dekriminalizacija bi poboljšala njihov položaj pošto bi se smanjilo nasilje nad njima, a omogućila bi im se adekvatna zdravstvena zaštita. Da ne pominjem da bi država povećala naplatu poreza.

Postoji pregršt prelepih sportistkinja poput Ivane Španović, Milice Mandić i Ane Ivanović

Milan Gurović, bivši košarkaš

Da li ste nekada nešto trenirali i kada ste poslednji put odigrali basket?

- Trenirao sam tenis i rekreativno igrao fudbal, ali basket, nažalost, nisam odigrao sigurno više od 20 godina.

Foto: youtube.com/Bili Piton

Svetlana Kitić, rukometna legenda

Računajući bivše i sadašnje sportistkinje, koja je za vas najzgodnija i najlepša?

- Što se tiče bivših, ti si Ceco, svakako, bez premca, a u sadašnjem vremenu postoji pregršt prelepih, divnih i uspešnih sportistkinja poput Ivane Španović, Milice Mandić, ranije Ane Ivanović...

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda

Prihvataš li da zajedno gledamo utakmice Zvezde u Ligi šampiona?

- Kada je srpski fudbal u pitanju, nemam problem da takvu ideju prihvatim, ali je prvo važno da se kvalifikujete.

Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija

Da li znate neku zemlju u svetu u kojoj je položaj Roma bolji nego u Srbiji?

- Što se tiče manjinskih politika i uslova za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, mnoge evropske zemlje bi nam pozavidele, ali to ne znači da smo mi posao završili. Za Vladu Srbije svi građani Srbije su jednaki, bez obzira na nacionalnost, veru, pol, seksulano opredeljenje i slično. A verujem da se lični osećaj vezuje više za standard života zemlje u kojoj se živi, a on se u Srbiji svakodnevno poboljšava.

Radoslav Veselinović, vlasnik "Galeb grupe"

Kada će se izjednačiti svi parafiskalni nameti opština i smanjiti?

Kao što sigurno znate, Ministarstvo finansija izašlo je sa Zakonom o taksama i naknadama, koji predviđa smanjenje tih parafiskalnih nameta i nadamo se da bi sa tim moglo da se počne od iduće godine. A zbog fiskalnog prostora u budžetu lakše ćemo određene stvari rešavati. Naše je da podržimo opštine i gradove u takvim intencijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading