POZNATI REŠETALI PITANJIMA ČLANA VLADE: ŠVEDSKI STO KOD PUTINA JE CARSKI!

Autor:

Vesti

26.05.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, našao se nedavno u centru pažnje nakon što je na Tviteru kritikovao gej-slikovnice namenjene deci, o čemu se i na sednici Vlade Srbije vodila žestoka debata.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

U intervjuu bez cenzure odgovarao je na pitanja poznatih ličnosti, a nezaobilazna je bila i pomenuta tema, baš kao i Rusija, Putin, razvoj Srbije u domenu inovativnih tehnologija...

Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije

* Da li možete u kratkim crtama da nam opišete kako izgleda švedski sto kod Vladimira Putina?

- Izgleda carski!

Svetlana Kitić, bivša rukometašica

* Kome Srbija treba da se okrene u ovom trenutku, Rusiji ili SAD?

- Srbija treba da ostane okrenuta sebi i sopstvenim interesima. To znači da treba da nastavi da vodi mudru i jedinu moguću politiku kojoj je jedini cilj zaštita srpskih nacionalnih interesa. To nije politika ili-ili, već politika i-i. I prijateljski odnosi sa Moskvom i dobri odnosi sa Briselom i Vašingtonom.

Sa Rusijom, od kada je na njenom čelu sadašnji lider, nikad nismo imali bolje odnose i veću podršku za naše nacionalne interes

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Branko Ružić, ministar

* Koliko je zahtevno biti uspešan biznismen, a s druge strane uspeti kao ministar u promovisanju inovativnih tehnologija?

- Potpuno sam se posvetio promociji inovacija i tehnološkom razvoju, što je moj resor u Vladi i čime se inače bavim čitav život. Dosadašnji rezultati na ovom polju govore da smo napravili veliki pomak jer su potencijali u inovacijama i znanju dugo bili zapostavljeni. Povećali smo budžet za inovacije u 2018. čak pet puta. Gradimo inovacione i naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu i Nišu vredne više od 20 miliona evra. Započeli smo program izgradnje inovacionih startap centara u regionima Srbije. Želimo da mladi ostanu u našoj zemlji. Ovo je godina inovacija.

Foto: Tanjug

Predrag Azdejković, gej-aktivista

* Na kom tenderu niste prošli, pa ste bili ljuti na premijerku Anu Brnabić i napali je zbog gej-slikovnica?

- Svoje mišljenje da sam protiv uvođenja gej-slikovnica izneo sam kao otac i građanin Srbije. Za mene su te slikovnice pokušaj da se na mala vrata promoviše zakon da istopolne zajednice mogu da usvajaju decu u Srbiji. To je za mene nedopustivo i neću odustati od tog stava. Rekao sam više puta, ponoviću i sada, nikada nisam imao ništa protiv homoseksualaca, nisam nikoga napao niti uvredio, ako se neko osetio uvređenim, žao mi je.

Toplica Spasojević, biznismen

* Da li je u Vladi sazrela situacija da se koncept razvoja zemlje okrene novim tehnologijama?

- Mnoge razvijene zemlje u Evropi i svetu, poput Amerike, Švajcarske, Izraela, zasnivaju svoju ekonomiju na znanju i inovacijama, zašto ne bismo i mi? Srbija, kao što sam rekao, ima ogroman inovacioni potencijal, a na nama je da mu pomognemo da se još više razvije.

Čehov mi je omiljeni pisac, a "Revizor" predstava koju bih preporučio

Moma Jakovljević, hirurg

* Kako vidite razvoj domaće startap zajednice i progres mladih preduzetnika?

- Imamo odličnu startap zajednicu koja po idejama i znanju ne zaostaje za najrazvijenijim zemljama sveta. Naravno, potrebno je pomoći tim mladim ljudima da obezbede sredstva za plasiranje svojih ideja na tržištu.

Toma Fila, advokat

* Kada ćeš konačno da smršaš, s obzirom na to da podržavaš Ruse, a oni su uglavnom mršavi?

- Konstantno radim na tome, šetam kada imam vremena, ali zbog obaveza više ne stižem da se redovno rekreiram. Činim to pre svega zbog svog zdravlja.

Bojana Stefanović Tornjanski, glumica

* Koju predstavu biste preporučili prijateljima?

- "Revizor" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

U vezi s gej-slikovnicama, nisam nikog napao niti uvredio, ako se neko našao povređen, žao mi je

Ratko Božović, sociolog kulture

* Da li smo spremni za tehnološke inovacije budući da kao društvo pokazujemo otpor prema promenama i novim vrednostima?

- Svaka dobra promena u našem društvu pre ili kasnije bude prihvaćena jer savremeno i civilizovano društvo kao što je naše treba da stremi ka boljem i modernijem u svim oblastima života. Smisao inovacija je da olakšaju i i poboljšaju kvalitet života svakom građaninu. Da imamo bolji prevoz u gradu, da se hranimo zdravije, da se bolje lečimo... A ako upravo naši inženjeri mogu da razviju te inovacije i da ih unovče na inostranom tržištu, pomažući time domaćoj ekonomiji, to je onda pun pogodak!

Andrija Kuzmanović, glumac

* Šta mislite o Čehovu i ko vam je omiljeni Rus?

- Nije bez razloga Čehov jedan od najvećih ruskih pisaca, ogolio je ljudsku dušu i sve njene slabosti koje svi imamo. Zato je uvek aktuelan, vremenski neograničen. Ceo ruski narod je poseban i blizak našem, a sa Rusijom, od kada je na njenom čelu Vladimir Putin, nikad nismo imali bolje odnose i veću podršku za naše nacionalne interese. To vekovno bratstvo i prijateljstvo utkano je u dušu srpskog naroda.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading